НОВИНИ

Крум Зарков: Според ГЕРБ президентът трябва да е церемониална фигура

ГЕРБ считат, че президентът трябва да стои изключително извън изпълнителната власт. Той за тях трябва да е церемониална фигура, която да стои и да облъчва по Коледа българската публика с радостни слова. Това каза заместник-председател на ПГ на БСП Крум Зарков в "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 07.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Президентът Радев не вижда така своята задача, каза Зарков.

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на БСП: В парламента има една партия, която споделя това разбиране, че правителството не се справя, че то всъщност не управлява страната, то управлява кризи, много от които създава само.

Той коментира оповестяването на случая със съдия Андон Миталов.

Крум Зарков: Този епизод мога да определя като унизителен за нашата страна в троен аспект. Първо, унизително е, че голяма страна като Щатите счита нашата съдебна система за неадекватна, защото това е оценка на нашата съдебна и правораздавателна система. Самият начин, по който беше направено това нещо - публично, въпреки процедурата позволява и конфиденциален начин, е показателен. Те показват, и това не е за България и за съдията, а на целия свят, че тук явно според тях човек, който е корумпиран, може да продължава спокойно.

Това той нарече "по-малкото зло".

Крум Зарков: Намерих за унизителен начинът, по който всички затаиха дъх, чудейки се какво ще стане. Вот на недоверие в парламента - спокойно, той няма да мине! Президентът сваля доверието от правителството - а, не го пише в Конституцията! Щатите ще обявят кой е корумпиран и всички замлъкнаха.
И на трето място, унизително намирам въздишката на облекчение, която прозвуча, след като се обяви името.

Не малко хора останаха и разочаровани, добави той.

Крум Зарков: Ако чакаме САЩ или мониторингов механизъм, или който и да е да свърши това, което нас ни е страх, да каже това, което ние смеем, но знаем, нищо добро не ни чака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: президентът на SEGA Games Кенджи Мацубара
Специално за БНТ: президентът на "SEGA Games" Кенджи Мацубара
Владислав Горанов: Има системна грешка в Конституцията, свързана с президента
Владислав Горанов: Има системна грешка в Конституцията, свързана с президента