НОВИНИ

Владислав Горанов: Има системна грешка в Конституцията, свързана с президента

Финансовият министър разкритикува оттеглянето на доверието на президента към правителството. В студиото на "Панорама" Владислав Горанов заяви, че не е съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:21, 07.02.2020
11318
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Финансовият министър Владислав Горанов допусна, че в конституцията на България има системна грешка, която позволява на президента на назначава служебни правителства.

Владислав Горанов: Политическият нагон на президентът беше подхранен в началото на неговото управление. Той е успешен военен, добър пилот, доколкото колегите му го определят, но има системна грешка в Конституцията, натоварването на президентската институция със задачата да състави правителство е изпитание, изпитание, което ще продължи до края на мандата на Радев.

По думите на Горанов в основата е липсата на политически опит от страна на държавния глава. Финансовият министър подчерта, че не може да коментира президентската институция, а единствено Радев като политик. Горанов коментира и сваленото доверие на президента към правителството.

Владислав Горанов: Доверие или недоверие може да гласува българския парламент, с гласуване на недоверие в изпълнителната власт, ти гласуваш недоверие на демокрацията, защото има един парламент, който е гласувал доверие на това правителство и той управлява по силата на демокрацията.

Ако уважаваме демокрацията всеки трябва да остане на мястото на което е, не съм сигурен, че ГЕРБ би спечелил ако някой президент си тръгне по-рано от края на мандата му, особено Радев. Аз видях че прокуратурата свали доверието си с Радев, след няколко дни Радев свали доверието си от правителството, Трябва ли и правителството да каже, че е свалило доверието си от президента и да не си говорим.

Финансовият министър увери още веднъж, че не е знаел какво се случва в хазартния бранш. Той коментира, че вниманието към хазарта е било изострено след сигнал на бизнеспартньори на Васил Божков през декември.

Владислав Горанов: В комисията по хазарта имаха представители различни ведомства - ГДБОП, ДАНС, НАП, те също можеха да алармират техните министри ако са подозирали, че аз съм налагал чадър.

Според Горанов е правилно и решението за държавен монопол на хазартния бизнес.

Владислав Горанов: Според мен първият печеливш е българският народ, който няма да бъде постоянно изложен на натиска да участва в хазартни игри. Макар и доста нескопосано, колегите от БСП и ние защитихме една теза за ограничаване на достъпа до хазарт.

Финансовият министър подчерта още веднъж, че влизането в еврозоната е единственият път пред България в момента и ще доведе до решение за притесненията на хората - колко струва българския лев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Според ГЕРБ президентът трябва да е церемониална фигура
Крум Зарков: Според ГЕРБ президентът трябва да е церемониална фигура
Приятелката на Кристиано Роналдо обра овациите на Сан Ремо
Приятелката на Кристиано Роналдо обра овациите на Сан Ремо