НОВИНИ

​Кулата в Пиза вече е наклонена по-малко

Световноизвестната наклонена кула в Пиза е стабилна и дори леко се е изправила благодарение дейностите по реставрация. Това съобщи екип от експерти по съхранение на средновековния паметник. Според тях може да се каже, че кулата се е подмладила с два века.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:04, 22.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Емблематичната кула в Пиза се е изправила с 4 см за последните 17 години, но най-важно е, че камбанарията е по-стабилна от очакваното, посочват експерти. През 1990 г. туристическата забележителност беше затворена за посещения за първи път от 800 години заради риск от срутване. Тогава отклонението достигаше 4,5 м от вертикалата. Последва мащабна консервация между 1993-та и 2001-ва на стойност 225 милиона евро.

През последните 17 години състоянието на средновековния паметник се следи внимателно чрез сензори, отвеси и оптични уреди. Наклонът е стар колкото самата кула, появил се е пет години след началото на строителството през далечната 1173 г.

Роберто Чела - отговорник по поддръжката: Подпочвеният слой в Пиза е мек, а кулата тежи около 14 500 тона. Натискът причинява слягане на почвата, а оттам и типичния наклон на паметника.

Сега туристите ще са спокойни за задължителните артистични селфита до кулата, разположена на Площада на чудесата в Пиза. От 1987 г. той е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години затвор за бивш охранител, който уби съпругата си от ревност
30 години затвор за бивш охранител, който уби съпругата си от ревност
НС гласува до 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини
НС гласува до 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини