НОВИНИ

Ледът скова изцяло река Дунав при Русе (СНИМКИ)

Ледът скова изцяло река Дунав при Русе, при това само за два дни. Според дирекция „Речен надзор“ причината е както в ниските температури, така и в образувалия се запор на реката, който пречи на нормалното движение на водата

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:07, 02.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
ледът скова изцяло река дунав русе снимки

„Преди два дни, във вторник, беше съвсем чисто, 10 процента ледоход, така както в момента е в района на Лом, Оряхово, но от две седмици има запор над Тутракан и ледените блокове там се събират и вече е достигнало до над Русе“, коментира кап.Иван Жеков.

Към момента няма бедстващи кораби, но най-критична е ситуацията в района на Попина. Корабите в българския участък при Русе са успели да се снабдят с продоволствия, вода и гориво навреме, преди пълното замръзване на реката.

„Във вторник, с любезното съдействие на Русенския университет, който предостави специалисти и два дрона, заснехме реалната обстановка. Там се вижда, че повечето от 15-те кораба, блокирани при Попина, са много близо до брега. В разговори с екипажите колегите са установили, че намират начин – чрез агентите, местни рибари и местната власт, да им се осигури продоволствие и вода“, обясни още кап.Жеков.

Забраната за корабоплаване в българо-румънския участък продължава, макар да е била вдигната на няколко пъти частично за района от Силистра до Сомовит. Това е правено след оценка дали е безопасно за кораба и дали капитанът има готовност да извърши прехода в условия на липса на плаващи знаци. В по-голямата част от реката плаващите знаци са прибрани заради ледохода, а там, където не са успели да го направят, шамандурите са заклещени в леда.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет ще осигури необходимите средства за машинното гласуване
Служебният кабинет ще осигури необходимите средства за машинното гласуване
КТ Подкрепа иска президентът да наложи вето върху закона за концесиите
КТ "Подкрепа" иска президентът да наложи вето върху закона за концесиите