НОВИНИ

Макрон не вижда законен наследник на Асад в Сирия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не вижда законен наследник на властта на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс. За Франция премахването на Асад от власт вече не е условие за разрешаване на конфликта в арабската страна, който продължава вече шеста година.

макрон вижда законен наследник асад сирия
bnt avatar logo
от БНТ
22:37, 21.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Френският президент отбеляза, че Башар Асад е враг на сирийския народ, но не и на френския. По думите на Макрон приоритет за Париж е да се бори с терористичните групировки в страната, от които са дошли хората, убили 230 души при терористични нападения във Франция, но за това се искат общи усилия с всички страни и най-вече с Русия. Той изяви готовност да си сътрудничи с руския президент Владимир Путин по въпроса с борбата с тероризма, но подчерта, че Франция няма да толерира използването на химически оръжия и че ще нанесе категоричен отговор в такъв случай, дори и без чужда подкрепа.

Друг според Макрон е да се осигури стабилност в Сирия, така че да не се превърне в провалена държава.

Коментарът на новоизбрания президент на Франция се различава драстично от позицията на френската администрация досега спрямо Башар Асад. Тя настояваше конфликтът да се разреши чрез предаване на политическата власт в Сирия според резолюциите на Съвета за сигурност, приети след преговори между воюващите страни и ООН в Женева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава взриви известна иракска джамия в Мосул
"Ислямска държава" взриви известна иракска джамия в Мосул
Какво си пожелаха любителите в Деня на скейтбординга?
Какво си пожелаха любителите в Деня на скейтбординга?