Марихуаната вече се продава свободно в Калифорния

От 1 януари започна свободната продажба на марихуана в американския щат Калифорния. В щата се създава най-големият регулиран пазар за продажба на лекия наркотик за развлекателни цели в света.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
16:10, 02.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В Калифорния всеки, който иска да си закупи от лекия наркотик, ще може да го направи съвсем свободно. Единственото условие е да има навършени 21 години. В щата се разрешава продажбата на марихуана до 28 грама. Пациенти могат да закупуват неограничени количества, но след представяне на рецепта от лекар и са закупили специална медицинска карта.

Мерилин Йеркович е един от тези хора, които използват канабиса, за да облекчат болките си, причинени от различни болести. Имам астма, остър артрит, остеопороза и висока чупливост на костите. Използвам марихуана, за да облекча треперенето си и ефекта от многото лекарства, които приемам."

Разбира се, има и хора, които употребяват марихуана не само за медицински цели. Те са правили това, докато още е имало забрана върху лекия наркотик.

Ян Андерсън, купувач на марихуана: "Преди 40 години бях арестуван, че продавам. Сега всичко е прекрасно."

Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска и Невада първи въведоха легалната употреба на марихуана за развлечение, което е регулирано от властите с лицензи и данъчно облагане. По-късно тази година Масачузетс и Мейн ще се присъединят към тази група. Според експерти само пазарът за продажба на марихуана в Калифорния ще бъде за няколко милиарда долара годишно и се очаква да генерира най-малко 1 милиард долара за година от данъчни приходи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа след челен удар затвори пътя Русе - Бяла
Тежка катастрофа след челен удар затвори пътя Русе - Бяла
Благотворителна изложба събира пари за народни носии на талантливи деца
Благотворителна изложба събира пари за народни носии на талантливи деца