НОВИНИ

Марк Рюте оцеля при вот на недоверие

Правителството на Холандия оцеля след вот на недоверие снощи, поискан от лидера на крайнодясната Партия на свободата Герд Вилдерс. По-рано външният министър на страната Халбе Зейлстра подаде оставка заради лъжа. Той е излъгал, че през 2006 година е присъствал на среща с руския президент Путин, на която се е обсъждало създаването на "Велика Русия".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:48, 14.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Драматичен ден за холандския кабинет, завършил с неуспешен вот на недоверие. Парламентът поиска вчера изслушване на премиера Рюте заради скандала с външния министър Зейлстра, който години наред разказва, че е присъствал на събиране в дачата на руския президент Путин. Според него на срещата са се обсъждали планове за създаването на "Велика Русия", включваща Украйна, Беларус и балтийските държави. Премиерът Рюте защити съпартиеца си Зейлстра, но самият той предпочете да подаде оставка заради накърненото доверие в поста външен министър.

Въпреки оставката крайнодесният Вилдерс поиска вот на недоверие за кабинета, който беше подкрепен едва от 43 депутати. 101 гласуваха против. Самият Рюте призна в парламента, че е подценил ситуацията и въздействието на лъжата на Зейлстра. Въпреки това той настоя, че руският експанзионизъм е действителност.

Оставката на външния министър е първият скандал в и без това крехката управляваща коалиция, съставена след месеци на трудни преговори. А руският "Комерсант" излезе днес със заглавие: "Путин уволни холандския външен министър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират заместник на Мартин Шулц през април
Избират заместник на Мартин Шулц през април
Външните министри на България и Македония финализират Договора за добросъседство
Външните министри на България и Македония финализират Договора за добросъседство