Масови протести срещу пенсионната реформа в Русия

Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха в протести в Русия срещу планираната от правителството пенсионна реформа. Над 150 души са били задържани от полицията, твърди правозащитна организация. Протестите са предизвикателство към властите, които се надяват на висока избирателна активност в регионалните избори днес, въпреки широко разпространеното недоволство срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст.

от БТА
17:50, 09.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
масови протести пенсионната реформа русия

Предложените промени в пенсионната система, които вече са внесени в парламента, намалиха с около 15% рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната правителствена мярка от 2005 г.

Навални, на когото е забранено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бешв попречено да се кандидатира в президентските избори срещу Путин, се надява да се възползва от общественото недоволство срещу реформата.

Той планираше да застане начело на протест в Москва днес, но миналия месец беше осъден на лишаване от свобода за 30 дни. Правозащитната група ОВД-Инфо твърди, че днес 153-ма поддръжници на Навални са арестувани от полицията в 19 града, включително някои от най-близките му сътрудници.

;

В Москва, където властите отхвърлиха искането за организиране на протест, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин". Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна" и "Путин е крадец" под погледа на полицията за борба с безредиците, която им нареди да се разпръснат под заплаха от съдебно преследване.

Реформата на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години. В страната днес се провеждат избори за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военният парад в Пхенян премина без ядрена и ракетна бойна техника
Военният парад в Пхенян премина без ядрена и ракетна бойна техника
Никола Манев остана във вечния си дом в Чирпан
Никола Манев остана във вечния си дом в Чирпан