НОВИНИ

Владимир Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа

Руският президент Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа, която предизвика вълна от протести през последните месеци. Планът на управляващите за чувствително покачване на възрастта за пенсиониране, доведе и до срив на рейтинга им. Въпреки идеята за по-мека реформа, синдикатите предупреждават, че много руснаци може и да не доживеят до пенсия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:50, 29.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Серия от протести и чувствителен спад в одобрението към него и кабинета му принудиха Владимир Путин да смекчи готвената пенсионна реформа. Досега руският президент се дистанцираше от законопроекта, в миналото пък е казвал, че никога не би допуснал, докато той е на власт, възрастта на пенсиониране да се покачи. Общественото недоволство обаче го принуди да смекчи тона и лично да обяви мерките.

Владимир Путин, президент на Русия: Дълго време бях твърдо против подобни законови промени. Понякога дори съм реагирал твърде остро на идеята. Но демографската криза и ситуацията на трудовия пазар направиха невъзможно да отлагаме реформите.

Вместо планираните 8, възрастта за пенсиониране на жените в Русия се увеличава с 5 години и вече ще бъде 60 години, а за многодетните майки - между 50 и 57 години. Мъжете вече ще работят, докато навършат 65.

Владимир Путин, президент на Русия: Ние ценим жените и разбираме, че освен да ходят на работа, те обикновено поемат и почти цялата тежест в домакинството. Не е справедливо да има голямо увеличение на възрастта при жените.

Планът няма да влезе в сила веднага, а възрастта за пенсия ще се покачва постепенно през следващите години. Реформата няма да засегне заетите в тежката промишленост. Предвижда се и чувствително увеличение на помощта за безработица на лица в предпенсионна възраст.

Въпреки смекчената реформа, синдикатите остават скептични и твърдят, че мнозина няма да доживеят до пенсия. Според СЗО, средната продължителност на живота в Русия е 66 години за мъжете и 77 - за жените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават нова държавна структура заради инцидентите на пътя
Създават нова държавна структура заради инцидентите на пътя
Лондонски фенове отдадоха почит на Майкъл Джексън на 60-ия му рожден ден
Лондонски фенове отдадоха почит на Майкъл Джексън на 60-ия му рожден ден