НОВИНИ

Сигнал за жестоко отношение на хърватската гранична полиция към мигранти

Благотворителни организации сигнализират за жестоко отношение на хърватската гранична полиция към мигранти. Репортаж на германската телевизия АРД показва лагер с мигранти, които твърдят, че са бити на хърватската граница и са принудени да останат в Босна и Херцеговина. От началото на тази година в Босна и Херцеговина са навлезли 9000 мигранти, докато за цялата 2017 - та броят им е бил 1000.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:54, 29.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Границата между Хърватия и Босна и Херцеговина. Района на военновъздушна база от времето на бивша Югославия. Каналджии я използват като отправна точка за прекарване на хора на Запад.

На 50-ина км от границата, близо до босненския град Бихач в изоставено училище са се установили близо 1000 мигранти предимно от Сирия, Афганистан и Пакистан. Много от тях казват, че са бити от хърватската гранична полиция при опит да преминат на хърватска земя.

Бабер Бая, Пакистан: "Полицаите ни арестуваха. Държаха се с нас като с животни."
Джем: "Хърватските полицаи ни бутаха, удряха ни с палки. Държаха се с нас много лошо, счупиха мобилните ни телефони."

Някои са опитвали да пресекат границата по няколко пъти и казват, че всеки път били бити.

В писмено изявление до екипа на АРД хърватското вътрешно министерство заявява, че тези твърдения не са верни, поведението на полицията е било съобразно националните закони и международните стандарти, а раните на мигрантите са в резултат на сбивания между тях. Мигрантите отричат да е така.

Сенад Оканович, директор на болницата в гр. Велика Кладуша: "От началото на годината имаме 28 случая, в които мигранти ни казват, че са бити от хърватската гранична полиция."

Директорът обаче не се наема да коментира дали нараняванията са резултат от полицейска бруталност.

Междувременно все повече мигранти решават да изчакат известно време в Босна и Херцеговина и да отложат пътуването си към Западна Европа през Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондонски фенове отдадоха почит на Майкъл Джексън на 60-ия му рожден ден
Лондонски фенове отдадоха почит на Майкъл Джексън на 60-ия му рожден ден
Кучешки живот в хърватски плажен бар
Кучешки живот в хърватски плажен бар