НОВИНИ

Меркел призова за обединяване на усилията в борбата с ислямския тероризъм

В реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, Меркел подчерта, че съвместната борба с ислямския тероризъм е сфера, "в която имаме общи интереси и можем да работим заедно".

bnt avatar logo
от БТА
11:42, 18.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Канцлерът, която беше критична към забраната за граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, отбеляза, че сам по себе си ислямът не е източник на тероризъм. Тя добави, че е от ключово значение ислямските страни да бъдат приобщени към борбата с ислямския тероризъм. Меркел декларира, че Германия ще направи "всичко възможно", да изпълни до 2024 г. ангажимента си към НАТО да харчи за отбрана годишно не по-малко от 2 на сто от своя БВП.

Тя подчерта необходимостта от запазване и укрепване на многостранните структури като Европейския съюз, НАТО и ООН. Меркел наблегна на това в речта си на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и в момент, когато възникнаха опасения, че новата американска администрация може да проявява по-малък интерес към активно участие в многостранни форуми.

Германският канцлер заяви днес, че всички са по-силни, когато действат заедно, но призна, че "на много места многостранните структури не са достатъчно ефикасни".

"Твърдо съм убедена, че си заслужава да се борим за общите си международни многостранни структури, но трябва да ги подобрим на много места", каза Меркел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Хърватия споделят сходни позиции по редица ключови теми
България и Хърватия споделят сходни позиции по редица ключови теми
Над 9 милиона лева е бюджетът на oбщина Симитли през тази година
Над 9 милиона лева е бюджетът на oбщина Симитли през тази година