Престижният кулинарен гид Мишлен обяви най-новите ресторанти във Франция, които получават звезди Мишлен. Сред тях двама шеф-готвачи са отличени с три звезди. Това са Мауро Колагреко и Лоран Пти.
Колагреко е известен кулинар от италианско-аржентински произход, чието работно място е в ресторант "Миразюр" в град Мантон, Южна Франция.
Шеф Мауро Колагреко: Благодаря на моята любима и на децата ми за жертвите, които правят! Благодаря на родителите ми, които оставих и живеят далеч! Благодаря на всички вас за това, че винаги сте били пример за мен! Напуснах Аржентина в търсене на превъзходството, което вие представлявате. Френската гастрономия е най-добрата в света и затова дойдох във Франция. Днес съм много щастлив. За мен е чест да съм тук.
Другият отличен Лоран Пти е шеф-готвач в ресторант, отворил врати преди 26 години в град Анси.
Шеф Лоран Пти: Всичко е въпрос на усет. Не съм най-добрият в света и никога няма да бъда. Не смятам, че има най-добър готвач в света. Но мисля, че в кулинарията можем да вложим чувство и непринуденост.
През 2019 г. кулинарният гид Мишлен даде нови звезди на 75 ресторанта, което е рекорд. Сред тях 68 ресторанта получават една звезда, а пет вече са с по две звезди Мишлен.
Наред с радостта на празнуващите, новините не бяха добри за всички. Шеф Марк Вейра изгуби третата звезда, която получи едва миналата година.