Могат ли публикации в социалните мрежи да доведат до уволнение?

Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи. Такива случаи стават все по-масови, разказват експерти по трудово право. По техни наблюдения - всеки втори си е имал проблеми в работа заради поведението си в мрежата. Къде е границата между личната свобода в социалните мрежи и отговорността към работното място?

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
13:14, 26.10.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Любопитна статистика - българите са най-активни във Фейсбук между 1 и 3 следобяд. Тоест в работно време. Данните са на Фейсбук България. Според тях 87% от контактите във фейсбук са колеги. Някои хора обаче не подозират до какви последствие може да доведе това.

Д-р Тодор Капитанов - експерт по трудово право и национален секретар на КНСБ: Имахме един много интересен случай в Плевен - работодателка сподели, че неин служител споделил, че взима 15 000 лева заплата. От там нататък каза една седмица след това ние провеждахме срещи индивидуални с всеки да обясняваме, че това не е вярно, хората вътре във фирмата се скараха защо един получава една сума, друг получава друга сума. В работа не го наказали. Но други не се радват на такава толерантност. Машинен оператор от Панагюрище бих принуден да си подаде молба за напускане заради коментар в мрежата, който според шефа му уронва престижа на фирмата. А след това завел дело в съда и го спечелил делото. Сега фирмата трябва да му изплати 14 000 лева. Спечелил е, защото в Кодекса на труда няма такъв регламент. Но в дигиталната ера някои фирми вече са намерили подход. В Западна Европа и Щатите всеки служител подписва Етичен кодекс.

Такъв има и в компанията, на която Геновева Христова е директор.

Геновева Христова - изпълнителен директор на компания за дизайн: Но ако по някакъв начин злонамерено или предумишлено уличи компанията в неправда. Тогава категорично бихме преди всичко разговаряли със служителя, тоест какво е довело, какъв е проблемът, защо се е случило преди вече крайната мярка.

Те дори ще проверяват поведението в мрежата на всеки кандидат-служител. А във фирмата на Никита Синица са стиганли по-далеч - залагат такива правила в трудовите договори.

Никита Синица - служител в международна компания: При нас има такава клауза, че всеки носи отговорност за това, което поства и ако нарушава някакви права за конфиденциалност в корпорацията човекът може да бъде уволнен принудително.

Така проблемът се решава на ниво фирма, защото няма общо законодателство, което да регламентира поведението на служителите в социалните мрежи.

Д-р Тодор Капитанов - експерт по трудово право и национален секретар на КНСБ: Един вид от нещо, което е нерегулирано, всъщност то предизвиква административни санкции и юридически последици.

И независимо, че правни основания липсват, от постовете ни в мрежата могат да последват сериозни последствия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турското езеро Ван е обиталище на 234 видове птици
Турското езеро Ван е обиталище на 234 видове птици
Във Велико Търново отбелязват 834 години от въстанието на болярите Асен и Петър
Във Велико Търново отбелязват 834 години от въстанието на болярите Асен и Петър