НОВИНИ

На голям митинг в Никарагуа поискаха оставката на президента Ортега

Kървавите сблъсъци между протестиращи срещу правителството и силите за сигурност в Никарагуа могат да наложат евакуацията на българите там. В момента в страната живеят около 37 наши сънародници. Към момента пострадали българи няма, не са постъпили и искания за помощ, казаха за „По света и у нак“ от посолството ни в Мексико.Тъй като страната ни няма посолство в Никарагуа, всички които имат нужда от съдействие, трябва да се обърнат към мисията в Мексико. Още за ситуацията и за препоръките към българите от Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
20:13, 29.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Хиляди жители на Никарагуа участваха в шествие под мотото „за мир и справедливост“ в столицата Манагуа. Акцията беше организирана по призива на католическата църква в страната. Демонстрантите призоваваха и за оттеглянето на президента Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурильо от властта, след като по неофициални данни над 60 души загинаха при протестите в страната.

Силвио Баез, заместник-митрополит на Манагуа: Това е моментът, в който жителите на Никарагуа трябва да поемат контрол. Никой не притежава Никарагуа. Зависи единствено от жителите ѝ да решат бъдещето и съдбата си.

От българското министерство на външните работи препоръчват на сънародниците ни да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната, както и да носят винаги в себе си валиден документ за самоличност.

;
Валентин Модев, посланик на България в Мексико: Българските граждани, както и всички граждани на ЕС могат да потърсят съдействие от посолствата на ЕС, акредитирани в Манагуа: Испания, Германия и така нататък. Засега никой не е поискал от нас съдействие от българите. Поддържаме контакт с българи. Няма пострадали българи, нито пострадало тяхно имущество.

Демонстрациите започнаха с протест срещу реформа на пенсионното осигуряване, но бързо се превърнаха в обща мобилизация срещу концентрирането на властта в ръцете на Ортега. 72-годишният бивш бунтовник е изправен пред вълна на народно недоволство, която няма прецедент в 11-годишното му управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години забавяне на АМ „Струма“, ако се наложи изместване на трасето
Две години забавяне на АМ „Струма“, ако се наложи изместване на трасето
Успехи за българската художествена гимнастика и бадминтон
Успехи за българската художествена гимнастика и бадминтон