НОВИНИ

Над 104 хиляди абонати на "Топлофикация-София" ще получат неустойки

Над 104 хиляди софиянци, които са били без парно и топла вода повече от два дни заради аварията с парното в началото на месеца, ще получат неустойки от "Топлофикация-София".

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 16.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Освен премахване на дните без топлоподаване, на тези абонати дружеството ще дължи и компенсация под форма на намаляване на стойността на фактурите, които засегнатите софиянци ще получат след 15 март. Сметките ще са средно с около 20-30 лева по-ниски заради приспаднатите дни и прихваната неустойка. Отстъпката ще е различна, според месечната сметка на дадения абонат и продължителността, в която е нямал парно или е било нарушено топлоподаването. Хората, които са били без парно или то е било нарушено до 48 часа, няма да плащат за дните, в които са били без топлоподаване. От дружеството уточниха, че засегнатите абонати не е необходимо да подават жалби, тъй като аварията е констатирана и доказана.

Боян Паунов, директор Дирекция "Дялово разпределение" в "Топлофикация-София":
Около 15-16% от клиентите са на сградна инсталация и топла вода, т.е. техните задължения са между 20 и 40 лв. и не е коректно, този който месечното му задължение е 40 лв. например да получава същото обезщетение както този има 200 лв. Тук обаче никой не постави въпроса от тяхна страна как ще компенсират хората, които в резултат на тази авария са натрупали огромни сметки за ток.
инж. Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите в България:
Не, определено не съм доволен, защото не стана ясно по какви критерии. Заяви се, че те имат информация за всеки потребител, посочиха едни цифри, едни милиони и аз затова зададох въпроса на калпак ли ще се раздават.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да изкачиш връх Мусала
Да изкачиш връх Мусала
Мъж от Кюстендил иска да приеме в дома си бежанците от Елин Пелин
Мъж от Кюстендил иска да приеме в дома си бежанците от Елин Пелин