НОВИНИ

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града у нас

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града в страната. Това показва справка на здравното министерство, подготвена за БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 14.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Най-много незаети щатни бройки има в центъра за спешна помощ в София. Там недостигат и медицинските сестри, фелдшерите, акушерките и шофьорите.

От началото на годината са назначени 31 лекари. 29 са напуснали. Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство, съобщиха, че са предвидени мерки за решаване на проблема.


В София дежурят средно по 15 екипа на денонощие. Според експерти за обслужването на града с над два милиона жители са нужни 60.

Надежда Георгиева е фелдшер и работи в Спешна помощ от 30 години. Линейката пристига на адреса за около 6 минути.

На път за "Пирогов" фелдшер Георгиева ни обяснява, че желаещи да работят в линейките почти няма, защото работата е тежка.

Надежда Георгиева - фелдшер в ЦСМП - София: Тя е трудна, опасна, страшна. Условията ни са много трудни. Лятото работим при непоносимите жеги. В линейката тук става непоносимо горещо. Зимата е много студено. Повечето сме навън.

Въпреки че не получава много за труда си, фелдшер Георгиева не мисли да напуска, защото обича работата си. Средната заплата за медицински специалист в спешно отделение е 900, а за лекар 1500 лева. Толкова получават и работещите в столичната Спешна помощ.

В Пловдивския спешен център стартовата заплата за млад лекар е около 1200 лева. Заради недостига на кадри в града дежурят по седем спешни екипа.

Д-р Иван Стойнов - директор на Център за спешна медицинска помощ - Пловдив: Ние имаме недостиг за лекари, равняващ се близо на пет екипа. Това, разбира се, затруднява работата ни. Ние обаче не работим с пет екипа по-малко. Работим с 1 до 2 екипа по-малко.

От здравното министерство твърдят, чe са осигурили пари за до 50% увеличение на заплатите в Спешната помощ. Предвижда се до 2020-та възнагражденията да се увеличат с още 50%. Вече има и обучени парамедици, които са започнали работа в системата. В спешната помощ могат да работят и 70 студенти, записани в специалността "лекарски асистент" на факултета по обществено здраве в София.

Доц. Антоанета Терзиева - Факултет "Обществено здраве", МУ София: Те могат да работят сами. Под ръководство на медик, в спешната помощ. Доболнична помощ могат да окажат на пациента. Достатъчно подготвени са.

Първият випуск "лекарски асистенти" ще се дипломира догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат парното в големите градове най-вероятно през ноември
Пускат парното в големите градове най-вероятно през ноември
Северна Калифорния остава в плен на унищожителни горски пожари
Северна Калифорния остава в плен на унищожителни горски пожари