НОВИНИ

​Над 250 000 румънци протестираха срещу указа за декриминализиране на корупцията

Над 250 000 румънци се събраха из цялата страна на протест срещу издадения от правителството спешен указ за декриминализиране на корупцията. Стигна се до сблъсъци с полицията. Шест западни държави също изразиха дълбоко безпокойство от взетото в сряда решение.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова, Снимки: БТА
06:26, 02.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Над четвърт милион румънци участваха в демонстрации из цялата страна. Само в столицата на Румъния, Букурещ, протестиращите бяха между около 150 000. Стигна се и до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 44 000 евро. Това се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 година.

Шест западни държави изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните ѝ партньорства.

В съвместно изявление посолствата на Съединените щати, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните 10 години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на Европейския съюз и НАТО", предупреждават шестте западни държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британските депутати разрешиха Брекзит
Британските депутати разрешиха Брекзит
Новият албум на Депеш мод излиза на пазара на 17 март
Новият албум на "Депеш мод" излиза на пазара на 17 март