НОВИНИ

Над ​800 са жертвите на мощните земетресения и цунамито в Индонезия

830 са вече жертвите на мощните земетресения и последвалото цунами в Индонезия. В ход е мащабна спасителна операция. 20 души бяха извадени изпод отломките на хотел. По данни на Червения кръст засегнати от природните стихии са най-малко милион и 600 хиляди души.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:41, 30.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Сулавеси се бори с последствията от трусовете и цунамито, докато земята под краката на спасени и спасители продължава да се люлее. Град Палу е сред най-засегнатият. Хората са изплашени и по молба на властите и от съображения за сигурност не се прибират по домовете си. А мнозина няма и къде да се върнат, защото всичко е изравнено със земята. Миа все още е в шок от преживяното.

Миа: "Когато започна земетресението тъкмо бях свършила да пазарувам. Изведнъж стана тъмно и стените започнаха да падат. Беше ужасяващо."

Шансовете за намиране на оцелели сред отломките са минимални. Опасенията са, че броят на жертвите ще продължава да расте. Все още не е ясно колко тежки са пораженията в съседния на Палу град Донгала, защото пътят до там е потопен.

Спасителната акцията се координира много трудно заради нарушената комуникационна мрежа и разрушените пътища. А полицията се опитва да се справи с набезите на мародерите и кражбите. В много от засегнатите райони с помощта на военните се извършва евакуация. Президентът на Индонезия Джоко Уидодо, започна обиколка най-засегнатите райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Вучич: Няма да позволя насилие над сръбското малцинство в Косово
Александър Вучич: Няма да позволя насилие над сръбското малцинство в Косово
​Бурята Зорба донесе проливни дъждове и силен вятър в Южна Гърция
​Бурята Зорба донесе проливни дъждове и силен вятър в Южна Гърция