НОВИНИ

Стойките за превоз на велосипеди в градския транспорт на Варна не се използват

Новите тролеи и автобуси във Варна имат стойки за превоз на велосипеди, но те не се използват. Причината е, че това затруднява шофьорите защото отнема време за поставяне на велосипедите на стойките.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
09:29, 30.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От общинската фирма "Градски транспорт" обясниха, че стойките не са монтирани, защото ползването им затруднява шофьорите. Те трябвало да поставят колелото на приставката, което отнемало около 4 минути. Освен това велосипедите можело да причинят щети по автобусите заради лошото укрепване.

Юлиян Георгиев - началник на ремонтното звено в "Градски транспорт": Могат да паднат, могат да причинят щети по автобуса. Велосипедът все още не е регламентиран участник в пътното движение, съгласно някаква наредба или закон за движение по пътищата, съответно застрахователите няма от кого да си изискват съответната сума, за да могат да бъдат възстановени автобусите.

Много велосипедисти предпочитат автобусите да имат стойки, други пък смятат, че велосипедите им могат лесно да бъдат откраднати.

Методи Василев "За другите хора, които не карат всеки ден, това ще ги насърчи да излизат повече с велосипеда си".
Мартин Иванов: На червен светофар, на спирка, просто го вземат - никакъв проблем.

Ръководителят на Проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова заяви, че стойките за велосипеди не са заложени в документацията, а фирмата - производител на автобусите, която ги изработва е подарила приспособленията.

От Градския транспорт обаче са категорични, че те са неизползваеми и няма да бъдат монтирани. От там допълниха, че колоездачите не са ощетени, защото могат да превозват велосипедите си в автобусите. Засега това не се таксува допълнително. Друг е въпросът има ли място за тях в пиковите часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоба от 50 лева за изхвърлен фас в Пловдив
Глоба от 50 лева за изхвърлен фас в Пловдив
Двама призьори в състезанието Пътен полицай на годината
Двама призьори в състезанието "Пътен полицай на годината"