НОВИНИ

Меркел предпочита нови избори пред кабинет на малцинството

Повечето германци - 51 процента - подкрепят нови избори след провала на преговорите за съставяне на правителство. 43 се обявяват против, според сондаж на телевизия Це Де Еф.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:45, 21.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

55 на сто от запитаните обвиняват свободните демократи за провала на проучвателните разговори. За 39 процента вината е на зелените. 48 на сто подкрепят т.нар. Голяма коалиция между консерваторите на Меркел и Социалдемократите, които отхвърлят такъв сценарий. Самата Меркел заяви, че предпочита нови избори пред кабинет на малцинството.

В ход са срещи на президента Щайнмайер с основните политически партии. Шефът на канцеларията на Меркел - Петер Алтмайер призова участниците за намиране на изход до три седмици. На първото заседание на новоизбрания Бундестаг неговият председател Волфганг Шойбле прикани политическите субекти към частичен отказ от собствените програми за намиране на компромис.


Волфганг Шойбле - председател на Бундестага: Имаме обща отговорност към страната, но и към Европа, която се нуждае от работещо правителство. Реакциите от чужбина показват, че Европа и други страни по света имат очаквания към нас. Предизвикателствата пред нас са големи, защото се нуждаем от силни съседи, от своя страна те също се нуждаят от надежден партньор.
Роберт Хабек - Зелените: Ние не напускаме. Ако трябва да се продължи, можем да седнем отново заедно, винаги сме готови за разговори.
Андреа Налес - лидер на групата на СДП: За нас голямата коалиция към края си нямаше съдържанието и силата, каквито вероятно притежаваше през годините.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Четвърто основно училище в Благоевград отбелязва 120 години от създаването си
Четвърто основно училище в Благоевград отбелязва 120 години от създаването си
Кристиан Линднер - цената на компромиса и риска
Кристиан Линднер - цената на компромиса и риска