НОВИНИ

Сражения в Нагорни Карабах

Отново избухна тлеещият с години конфликт за Нагорни Карабах - район в Азербайджан, но населен с етнически арменци. През нощта в Нагорни Карабах започнаха сражения. Властите в Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно за началото на въоръжените действия. Сред загиналите има деца, цивилни, военни и един хеликоптер бе свален.Русия следи внимателно ситуацията в Нагорни Карабах. Президентът Владимир Путин призова двете страни към въздържаност.

bnt avatar logo
от Николай Кръстев - кор. на БНР
18:47, 02.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Конфликтът в Задкавказието се задълбочава с всеки изминал момент, за това свидетелстват действията и на двете страни - Армения и Азербайджан. Военният министър на Армения запозна акредитираните чуждестранни военни аташета в Ереван със случващото се в момента в Нагорни Карабах.

Президентът на Армения Серж Серкисян свиква извънредно заседание на съвета за сигурност на страна. Според арменското министерство на отбраната диверсионна група на азербайджанската армия е била унищожена на територията на непризнатата Нагорнокарабахска република.

Москва, която е съпредседател на Минската група към ОССЕ следи много внимателно случващото се. Руските министри на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров проведоха спешни телефонни разговори с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт.

;

По време на тях двамата подчертаха необходимостта за „неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона". Повечето анализатори са категорични, че всъщност изострянето на карабахския въпрос е част от напрежението между Турция и Русия след свалянето на бомбардировача и в Сирия преди няколко месеца.

Решението идва в момент когато президента Илхам Алиев е в САЩ, а армейското ръководство на Азербайджан, което се намира под влиянието на Анкара е решило да вземе нещата в свои ръце и да подчини населеният с арменци Нагорни Карабах. В Москва анализатори, смятат че разпалването на конфликта в Задкавказието, е част от западният натиск върху Русия да поддържа конфликти в близост до границите ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските зеленчуци няма да поскъпват преди Великден
Българските зеленчуци няма да поскъпват преди Великден
Полицията задържа група нелегални мигранти край хасковското село Брягово
Полицията задържа група нелегални мигранти край хасковското село Брягово