НОВИНИ

Премиерът на Франция определи нападението пред Лувъра като терористичен акт

Френски патрулиращ войник простреля пред Лувъра в Париж неизвестен мъж, който го нападнал с мачете и викове "Аллах акбар". Според първоначалната информация на полицията нападателят е бил сам. Той се опитал да проникне с куфар в музея, отказвайки проверка. Носел е още един багаж и може би и второ оръжие. При обиска на двете чанти на нападателя не са били открити експлозиви. Друг мъж е задържан по подозрение в съучастие, но след това е бил пуснат. Районът все още е отцепен от полицаи с бронежилетки. Френският премиер Бернар Казньов определи нападението като "терористично по характер".

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 03.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Нападателят крещял "Аллах акбар" и отправял заплахи, което предполагало, че се готвел да извърши терористичен акт, заяви префектът на Париж Мишел Кадо.
Един от войниците бил леко ранен в главата. Друг открил огън и изстрелял пет куршума, един от които улучил нападателя в корема. Мъжът, чиято самоличност и националност все още не са установени, бил тежко ранен. Нападателят се нахвърлил срещу групата патрулиращи войници след като те му казали, че не може да влезе в подземен търговски център до Лувъра с големите си раници. По-късно било установено, че в тях няма взривни устройства.

Посетители в Лувъла съобщиха в Туитър, че са били блокирани в музея след инцидента. Те са останали вътре повече от час, докато полицията провери района.


; ;

Във Франция все още е в сила извънредно положение, след като през последните две години бяха извършени няколко терористични нападения.

При атаката срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" в началото на 2015 години бяха убити общо 12 души. На 13-ти ноември 2015-та година в парижката зала "Батаклан" терористи убиха близо 90 от посетителите. При други отделни атаки на различни места в града бяха убити още 40 души. На 14-ти юли, когато Франция празнува националния си празник, в Ница терорист с камион уби 84, а бяха ранени над 300 души.

Повече информация за стрелбата пред Лувъра от кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратено е наказателното производство срещу Румяна Ченалова
Прекратено е наказателното производство срещу Румяна Ченалова
Радослав Янков спечели старта в паралелния гигантски слалом в Банско!
Радослав Янков спечели старта в паралелния гигантски слалом в Банско!