НОВИНИ

Нараства напрежението на гръцкия остров Лесбос заради мигрантите

Напрежението на егейския остров Лесбос отново нарасна, след като 900 мигранти, които напуснаха приемния център Мория миналата седмица заради избухналите там безредици, се настаниха на площади и в паркове, както и в друг лагер близо до крайбрежно село, съобщава в. "Катимерини".

bnt avatar logo
от БТА
15:48, 02.06.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
нараства напрежението гръцкия остров лесбос заради мигрантите

Около 900 кюрдски кандидати за убежище напуснаха лагера Мория и отказаха да се върнат там след сблъсъци между мигрантите миналия петък, при които бяха ранени шестима души. Те заявиха, че не желаят повече да бъдат настанявани заедно с араби.

Местните власти се оплакаха, че пристигането на новите мигранти в село Скала Сикамия е предизвикало напрежение с местните жители и собствениците на магазини, които се готвят за разгара на туристическия сезон. Има също така безпокойства във връзка с планове на правителството да създадат нови мигрантски лагери на острова.

В писмо до министъра за миграционната политика Димитрис Вицас кметът на Лесбос Спирос Галинос призова за намаляване на пренаселеността на лагера Мория, като добави, че изграждане на нови центрове "не може да бъде позволено при никакви обстоятелства".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бен Афлек продава имението си в Джорджия за близо 9 милиона долара
​Бен Афлек продава имението си в Джорджия за близо 9 милиона долара
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска