НОВИНИ

НАСА отбелязва 50 години от кацането на Луната

На днешната дата преди 50 години, двамата американски астронавти Нийл Армстронг и Едиун Бъз Олдрин кацат за първи път на Луната. Годишнината ще бъде отбелязана с редица инициативи, една от които е прожектирането на 17 минутен филм на Вашингтонския монумент за изстрелването на совалката "Сатурн-5", превозваща екипажа на "Аполо 11" .

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 20.07.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

На 16-ти юли 1969 година совалката "Сатурн-5", която и до днес остава най-голямата ракета в история - висока цели 111 метра, е изстреляна от космическия център "Кенеди" във щата Флорида. На екипажа са нужни четири дни, за да достигнат орбитата на Луната. На 20 юли около 20 часа по Гринуич, модулът "Игъл" се прилунява. А няколко часа по-късно, на 21-ви, Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на лунната повърхност.

Нийл Армстронг: Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството.

Близо един час след това го последва и Бъз Олдрин. Третият астронавт, участващ в мисията - Майкъл Колинс, остава в капсулата "Колумбия" в окололунна орбита, която служи за връщане на Земята. Астронавтите се свръщат на 24 юли 1969 година. Последната мисия "Аполо" е през 1972 г. Оттогава на естествения ни спътник са изпращани само автоматични космически апарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълги колони от автомобили на ГКПП Капитан Андреево
Дълги колони от автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"
Половината жители на САЩ са застрашени от жегите
Половината жители на САЩ са застрашени от жегите