НОВИНИ

Най-малко 24 жертви е взело земетресението в Италия

Земетресението с магнитуд 6,2, разтърсило рано сутринта Централна Италия, е взело най-малко 24 жертви. Това пишат италианските медии, като цитират местни източници, предаде Франс прес. Директорът на италианската гражданска защита Фабрицио Курчио обаче отказа да съобщи пред журналисти официални данни с мотива, че все още е рано за равносметка.Районът на земетресението не е гъсто населен, но е туристически и място за почивка за живеещите в столицата Рим, съобщи кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

bnt avatar logo
от Елена Шаханова
10:47, 24.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
По света
Фабрицио Курчио, началник на гражданска защита: Както знаете, в подобни ситуации не искаме да изнасяме статистика преди да сме сигурни в точните цифри. Уверявам ви, че системата работи и имаме пълна готовност за справяне с бедствието. Имаме затруднения с достигането на някои райони в Лацио, но с помощта на армията вярвам, че ще решим проблема.

Първите спасители пристигнаха в най-пострадалия от стихията град Акумоли "с голямо закъснение", оплака се кметът Стефано Петруби в интервю за в. "Република". Екипите и техниката са пристигнали според него три часа и половина след отправения зов за помощ. Вестникът свързва закъснението с това, че силни разрушения има и в Риети, център на провинцията, откъдето са изпратени спасители в Акумоли. Според кмета на Акумоли са унищожени три четвърти от града. Разказите на очевидци и оцелели описват картина, излязла сякаш от Холивудски филм на ужасите.

Мария Джиани, оцелял след земетресението: Цялата стена падна върху отсрещната, но не ме удари. Падна много близо до мен. След това целия таван започна да се срутва над главата ми. Успях да се защитя с една възглавница, която намерих наблизо и за щастие, не пострадах сериозно.
Отец Савино Д'Амелио, духовник в Аматриче: Не знам какво да кажа. Преживяваме невероятна трагедия. Надявам се само броят на жертвите да е възможно най-малък и да съберем куража, който ни е необходим, за да продължим напред.
;

В град Норча, който се намира най-близо до епицентъра, щетите не са толкова сериозни. Кметът съобщи, че анти-сеизмичните структури са издържали на разместването на земните пластове и няма сериозни щети по сградите. Той увери, че с изключение на няколко дребни наранявания при падане, няма пострадали жители на историческия град.

Фабрицио Курчио, началник на гражданска защита: Това земетресение е със сериозен магнитуд и е особено разрушително заради плитката си дълбочина. Всъщност мога най-добре да го сравня по мащаб с труса в Л'Акуила през 2009-та.

Споменатото от ръководителя на гражданска защита земетресение е второто най-разрушително в съвременната история на страната. Тогава загиват 308 души, като за мащабите на бедствието биват обвинени седем членове на Националната комисия за прогнозиране и превенция на бедствия и аварии. Трусът води до укрепване на анти-сеизмичните съоръжения в района, като именно заради това властите не очакват днешното земетресение да достигне човешките жертви от 2009 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задигнаха над 100 000 лв от банкомат в столицата
Задигнаха над 100 000 лв от банкомат в столицата
Три големи пожара гасиха през изминалото денонощие варненските пожарникари
Три големи пожара гасиха през изминалото денонощие варненските пожарникари