НОВИНИ

Приеха отлагането на спорните промени в Закона за горивата

Влизането в сила на спорните промени в Закона за горивата се отлага с шест месеца, реши парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Първоначално гласуването беше отложено, защото на заседанието не дойдоха вносителите, но по-късно комисията отново се събра и прие промените с гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти. През миналата седмица срещу част от текстовете се обявиха от КРИБ и Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, а Тристранният съвет за национално сътрудничество призова законът да се отложи. Правителството предложи на парламента да доработи закона, преди той да влезе в сила.

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 17.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

До предложението за отлагане на закона се стигна, след като собствениците на малки бензиностанции заплашиха с протест на "жълтите жилетки" заради изискването да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Днес обаче те не бяха поканени в парламентарната комисия. От КРИБ заявиха, че така не се дава думата на най-засегнатия бранш и призоваха депутатите да гласуват отлагането на закона.

Румена Георгиева - секретар на КРИБ: Ние поискахме на това заседание да участва и друг наш представител, на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Това ни беше отказано по ваше разпореждане, т. е. и днес най-заинтересованата страна е изключена от процеса. Т.е. всички, които са против не се допуска на заседанието.

Големите търговци на горива попитаха, кой има полза от отлагането на закона.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: Ако България започне да бъде управлявана от хора, които имат пари в брой, да изкарат едни хора да стачкуват и българското правителство започне да отменя всяко едно свое решение по такъв натиск, нали се сещате изводът е много прост - кой управлява държавата тогава.

От петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

От минната индустрия поискаха преработка на текстовете, въпреки че по-рано днес в Българската стопанска камара обявиха, че подкрепят закона, заедно с колегите си от металургията и строителството.

Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара: Този закон, в този му вид, пречи на нашата индустрия. Автосамосвал с размери: височина 8 м, широчина 12, дължина 20 м, няма как да бъде изваден от забоя, както и от работното му място на табана в рудника. Минно-геоложкият бранш поиска тежката техника да бъде зареждане на място".

Председателят на комисията за наблюдение на приходните агенции се съгласи с част от исканията.

Емил Димитров - председател на Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции: Никой не си поставя за цел някой от отраслите в България да няма вътрешен обект - т.н. ведомствена бензиностанция, както ние помежду си го казваме, със съответното условие, да е неподвижна цистерната да си има и мобилна, която да зарежда където е необходимо.

С гласовете на народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Унгария миграцията е най-важната тема в дебата за бъдещето на ЕС
За Унгария миграцията е най-важната тема в дебата за бъдещето на ЕС
България и Македония заздравиха бизнес отношенията с форум в Скопие
България и Македония заздравиха бизнес отношенията с форум в Скопие