НОВИНИ

Норвежкото правителство се размина с оставката

Дясното норвежко правителство, застрашено през седмицата от разногласия по бюджета, беше спасено днес благодарение на постигнато в последната минута споразумение.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:15, 03.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
норвежкото правителство размина оставката

Обществената телевизия Ен Ер Ко, влиятелният всекидневник "Афтенпостен" и таблоидът Ве Ге цитират близки до правителството източници, според които кризата е приключила.

Правителството на премиера Ерна Сулберг, с малцинство в парламента, разполагаше с време до понеделник да се споразумее със съюзниците си центристи, с християндемократите и/ или либералите, за си осигури мнозинство, готово до одобри законопроекта за бюджета за 2017 година.

Преговори започнаха зле. Либералите и християндемократите обявиха за неприемливи предложенията на управляващите (консерватори и популистка десница) за бюджета и за незадоволителна политиката им в областта на околната среда.

Постигнатият днес компромис, според норвежките медии, предвижда допълнителни 6 милиарда крони (670 млн. евро) за мерки за климата и околната среда, семейната политика, образованието и науката, както и железопътния транспорт.

Подробности ще бъдат огласено по-късно на пресконференция на правителството и подкрепящите го партии в Осло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален сайт свързва мигранти и работодатели в Германия
Специален сайт свързва мигранти и работодатели в Германия
Отбелязахме Международния ден на хората с увреждания
Отбелязахме Международния ден на хората с увреждания