НОВИНИ

Нощ на сблъсъци в Шарлътсвил

Извънредно положение беше обявено в Шарлътсвил, щата Вирджиния. При протестите и последвалите сблъсъци в града загина един човек, а десетки бяха ранени. Мъжът, който се вряза с кола в демонстранти, е обвинен в предумишлено убийство. Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се, а американски сенатори го нарекоха „вътрешен тероризъм“.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:46, 13.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Шарлъстсвил, щата Вирджиния, се оказа арена на сблъсък между привърженици и противници на крайно десни националистични организации. Шествието „Единство на десните“ беше инициирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ на армията на Конфедерацията по време на гражданската война между Севера и Юга.

Това обаче предизвика контрапротест на движението „Животът на черните има значение“ и сходни формации.

Бранди Фолкнър: Срамота е, но това се случва от създаването на тази държава, и трябва да сме честни и да си кажем, че имаме проблем с расата. Надявам се повече хора да го осъзнаят, защото това е много сериозен проблем!
Джон Хейдън: Не знам какво беше постигнато и какво не, защото ми се струва, че всичко приключи, преди да е започнало. Аз просто дойдох за защитя правото на свобода на словото, което Конституцията ми дава, а то беше погазено.

След няколкочасови сблъсъци кола се вряза в протестиращите.

;

Шофьорът на автомобила, който първоначално избяга от местопрестъплението, се оказа 20-годишният Джеймс Филдс от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство. В града е обявено извънредно положение.

Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време. Това няма място в Америка!
; ;

„Продължаваме да следим ситуацията в Шарлътсвил и ще осигурим каквото съдействие е нужно. Готови сме, искаме и можем!“, написа в туитър президентът.

;

Губернаторът на щата Вирджиния, където се намира Шарлътсвил, призова националисите, да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство. В памет на загиналата жена се проведе бдение.

Според анализатори бурните протестите в Шарлътсвил - иначе спокойно градче с либерални убеждения, са ярка демонстрация на политическото разделение в САЩ, задълбочило се значително след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продукти с българска роза популяризират страната ни в Китай
Продукти с българска роза популяризират страната ни в Китай
Без нарушители на забраната за пушене в Пловдив
Без нарушители на забраната за пушене в Пловдив