Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в учебните заведения, от днес трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. „Това са продуктите по български стандарт, които трябва да спазват, но има и други сатнадрти, които са...
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в учебните заведения, от днес трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт.
„Това са продуктите по български стандарт, които трябва да спазват, но има и други сатнадрти, които са заложени в Наредба 9 – това са утвърден стандарт „Стара планина” касае месни заготовки, сурова наденица, кюфте, кебапче.
Промени в изискванията има и за хлябът. Той трябва да бъде приготвен по утвърдените стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло, които се използват в учебните заведения трябва да отговарят на браншовите изисквания. И ако до днес фирмите, които снабдяват с хранителни продукти учебните заведения, имаха право да избират дали храните, които доставят да бъдат по утвърден стандарт, с края на гратисния период от една година това вече не е така. От днес те трябва да работят единствено с продукти, за които е доказано, че отговарят на стандартите за качество.
„Колбасите от днес изцяло сме длъжни да ги доставяме по утвърден стандарт.То няма шунка по утвърден стандарт, но има шунка с намалено съдържание на мазнини и с ниско съдържание на сол“, каза Камелия Николчева.
Според експерти по-високите изисквания към качеството на продуктите би могло да оскъпи цената на храната в училище. Директорите на учебни заведения, обаче отхвърлиха тази опция с аргумента, че изискванията се изпълняват вече цяла година като част от гратисния период на наредбата.
„Купоните за храна досега са били на база стандартите, които се изискват по БДС. През тази една година мисля, че по този начин са хранени децата. Имаме становище на родителското настоятелство, че са доволни от храната, която се предлага, децата също са доволни. Ние правим допитване на родителските срещи имат ли забележки към храната и до този момент нямаме такива“, Магдалена Кръстева.
В текстовете на наредбата са заложени и изисквания към етикитирането на хранителните продукти. Върху тях трябва да бъде описано съдържанието на алергените. Според новата наредба се забранява и използването на растителни мазнини, на чиито етикети не е описан вида на преработка. За неспазването на някои от изискванията, нарушителите могат да бъдат глобени от хиляда до две хиляди лева при първо нарушение.
В първия почивен ден: И днес се очаква натоварен трафик по пътищата в страната