НОВИНИ

Нова размяна на реплики между APPLE и американските власти

Нов епизод в сагата между Епъл и американските власти. Размяната на взаимни обвинения е по повод нов документ, внесен в съда от американското Министерство на правосъдието. Компанията води битка срещу искането на американските власти да разкодира телефона на единия от атентаторите от Сан Бернардино.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:31, 11.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Битката продължава с всички средства и аргументи и Епъл не показва признаци, че ще отстъпи под силния натиск на американските институции. Технологичният гигант обвини правителството на САЩ, че се опитва да оклевети компанията с необосновани и отчаяни твърдения. Това е отговорът на поредния документ на пминистерството на правосъдието, в който се казва, че Епъл изкуствено завишава технологичните бариери, за да предотврати изпълнението на заповедта да осигури достъп до телефона на терорист. И още, че компанията е помогнала на китайското правителство да получи достъп до 4000 мобилни телефона.

Сблъсъкът избухна миналия месец, след като ФБР поиска Епъл да създаде софтуер, който да отключи защитения с парола мобилен телефон на Саид Ризван Фарук. Заедно със съпругата си той застреля 14 души на 2 декември в Сан Бернардино, Калифорния. Разследващите го обвиняват във връзки с групировката "Ислямска държава" и предполагат, че данните от телефона му ще са важни за разследването.

Спорът за отключването на един телефон, се превърна в глобален казус за защитат на свободата и личното пространство. ФБР твърди, че компанията пречи на институциите, които истински защитават свободата, а Епъл отказва да създаде прецедент, от който ще се възползват хакери и правителства, действайки срещу хиляди клиенти на компанията.

Майкрософт, Гугъл и Фейсбук застанаха на страната на Епъл. Американските власти имат подкрепата на шестима от близките на жертвите от Сан Бернардино и на правоохранителните органи.Следващото изслушване по делото е на 22 март вън Федералния съд в Ривърсайд, Калифорния. Изпълнителният директор на Епъл Тим Кук иска да отнесе въпроса до Върховния съд на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли Адриатически път за мигрантите?
Ще има ли Адриатически път за мигрантите?
България и голямата игра, между Турция и Русия, на пътя на бежанската вълна
България и голямата игра, между Турция и Русия, на пътя на бежанската вълна