Ново поражение за Тереза Мей - мъртва ли е сделката за Брекзит?

В деня, когато Великобритания трябваше да напусне ЕС, британските депутати отхвърлиха за трети път сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит. След новината от Лондон председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредна среща на лидерите на 10 април. Какви възможности оставя днешното решение на британския парламент? От Лондон предава кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

от Веселин Паунов, кор. на БНР
18:22, 29.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

След поредното отхвърляне на споразумението за Брекзит на Тереза Мей стана ясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде отложено до 12 май, а не до 22 май. При това положение британското правителство разполага с две седмици, за да заяви ясните си намерения към Брюксел какъв ще е следващият ход, в противен случай страната трябва да излезе на 12 април без сделка.

При положение, че в парламента няма желание за Брекзит без сделка, логичният ход е да се поиска отлагане, но последиците от това не са ясни - референдум, предсрочни избори, отлагане на Брекзит... Несигурността остава, както и неяснотата за това дали Великобритания ще участва в евроизборите през май, ако последва ново отлагане.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Днес трябваше да е денят, в който Великобритания напуска ЕС. Но ние не го направихме. Това ме огорчава много дълбоко, но оставам отдадена на това да изведа страната ни от ЕС. Това ще се случи на 22 май.
;

Според главния преговарящ от европейска страна Мишел Барние, сега вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка, е още по-голяма.

Мишел Барние, главен преговарящ за Брекзит от страна на ЕС: Споразумението между Брюксел и Лондон беше изготвено с много усилия от двете страни. Отне ни две години и не подлежи на предоговаряне. Проявихме достатъчно уважение към Великобритания и желанията й.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин и председателят на парламентарната група на шотландските националисти поискаха незабавната оставка на Тереза Мей, защото според тях сделката ѝ е „мъртва“.

Пред парламента при засилено полицейско присъствие днес се беше събрало голямо множество както от привърженици на Брекзит, водени от Найджъл Фараж, така и от водещи кампания за втори референдум. Според Фараж 29 март е „ден на националното предателство“

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АБВ ще се яви като Коалиция за България с още шест партии на евровота
АБВ ще се яви като "Коалиция за България" с още шест партии на евровота
Правителствата на България и Румъния със съвместно заседание в Букурещ
Правителствата на България и Румъния със съвместно заседание в Букурещ