НОВИНИ

Някои трети отпаднаха

Нямам никакво съмнение, че моята мила колежка и добра приятелка Ирина Цонева си върши добре работата като репортер и специален пратеник на БНТ в Ню Йорк. Но ме спънаха едни нейни думи, според които в седалището на ООН били изненадани от факта, че след първото прослушване в Съвета за сигурност на кандидатите за поста генерален секретар, двама бивши министри на външните работи на две съседни на България държави били класирани трети. Става дума за някогашния шеф на дипломацията на Македония Сържан Керим и за неговия колега от Сърбия Вук Йеремич. И двамата бяха неофициално обявени за трети след прослушването заедно с българката Ирина Бокова.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
17:12, 25.07.2016
Чете се за: 02:27 мин.
Истории
Някои трети отпаднаха

Ако за „някои среди” в ООН това е изненада, за мене не е.

Сържан Керим изкара един мандат като председател на Общото събрание на световната организация. Вярно, той зае високия пост според ротационния принцип и понеже тогава беше външен министър на Македония, естествено, седна на председателския пост. Нещо като нашия Стоян Ганев, който беше шеф на българската дипломация точно тогава, когато ротационната практика ни определи ние да водим делата на Общото събрание.

За опитни дипломати ( а Сържан от град Щип има зад гърба си прилична дипломатическа кариера, на всичко отгоре е преминал през старата югославска школовка) това бе шанс и той го използва, създавайки имидж в централата на ООН на сдържан, умерен, балансиран дипломат. При това привлече и симпатиите на всички, които виждат в негово лице успешен човек от кариерата от една малка балканска държава, която все още се бори да утвърждава своята идентичност.

Сържан Керим таеше нескрити надежди през миналата година да бъде посочен от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за неин кандидат за президент на държавата, след като първият мандат на Георге Иванов изтече. Но не стана - в крайна сметка лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер /тогава!/ Никола Груевски предпочете да даде втори мандат на Иванов, за да има за държавен глава една кукла на конци, които той да дърпа.

Поведението на Иванов през цялата криза от тази година потвърждава това. В тази ситуация на неосъществен президентски кандидат на Керим не оставаше нищо друго освен да потърси развитие навън, при това на този висок авторитетен пост в световната политика. И когато стана ясно, че е „ред” на Източна Европа да има своя човек на върха на ООН, Керим си подаде документите. Впрочем, той беше първият от кандидатите, който заяви публично намерението си да се включи в надпреварата. За воля на истината, Македония като държава застана зад него и му даде подкрепата си.

Сходна е ситуацията и с някогашния външен министър на Сърбия Вук Йеремич. Той беше шеф на сръбската дипломация по времето, когато президент на страната бе демократът Борис Тадич, между тях съществува и лична роднинска връзка като кум и кумец. И той в последните години бе председател на Общото събрание, а младостта му – само 32 години, му предвещаваше бляскава дипломатическа кариера. Всичко, което казах за Сържан Керим в ООН, се отнася и до младия сърбин.

Но аз ще припомня още нещо - Йеремич бе човекът, който провали масовото признаване на Косово като независима държава през зимата на 2008 година. В Прищина, където тогава бях като пратеник на БНТ, се хвалеха, че щом мине официалният акт - гласуването на парламента на независимостта на Косово, ще завалят декларации за признаването му, особено от ислямските държави. Тогава младите ръководители на Косово не си дадоха сметка каква работа предварително извърши Вук Йеремич, който само за няколко месеца обиколи сумата държави, включени някога в Движението на необвързаните, на които Белград бе лидер и получи от тях уверението, че няма да признаят Косово. В това число и от ислямските държави. Бавният и мъчителен процес на международно - правното признаване на Косово се дължи до голяма степен и на работата, която Вук Йеремич свърши. Така да се каже, младият дипломат има зад гърба си сериозно дипломатическо педигре, с което може да се похвали.

Защо пък да не опита - я вижте състава на Съвета за сигурност на ООН в момента, там където ще се гласува - освен петте държави -постоянни членки, на ротационен принцип, там са още Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела. Отворете списъците на страните от Движението на необвързаните и ще видите достатъчно много съвпадения. Що се учудваме тогава, че Вук Йеремич е трети, също като Сържан Керим и Ирина Бокова. Разбира се, можем да имаме основателни претенции към македонските и сръбските медии, които, верни на балканските мачо- нрави подредиха така тройката трети- Керим /медиите в Скопие/, Йеремич/ медиите в Белград/ и накрая дамата- Ирина Бокова. Какво да се прави - Балкани, няма кавалерство, няма уважение към жената.

Но колко илюзорно е всичко това и става ясно след последните неофициални съобщения, според които и Керим, и Йеремич, заедно с още други четирима от кандидатите са отпаднали от по-нататъшната надпревара. Ирина Бокова остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против пръстовия отпечатък в болниците
"За" и "против" "пръстовия отпечатък" в болниците
Георги Костов допусна възможността сириецът да е трябвало да бъде депортиран
Георги Костов допусна възможността сириецът да е трябвало да бъде депортиран