НОВИНИ

Няколко удивителни факти за метежа в Турция

Сред целия поток информация за опита за преврат от 15 юли в Турция, "Хюриет дейли нюз" подбира няколко удивителни факти, които може да са убегнали от вниманието на читателя.

bnt avatar logo
от БТА
13:48, 27.07.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света
няколко удивителни факти метежа турция

Първият от тях е внушителното увеличаване на търсенето в интернет на отговор на въпроса "Как да спрем танк?" веднага след преврата. Това показват данни на Гугъл тренд. В интернет пространството са били подготвени дори анимации, обясняващи какво може да се направи по въпроса. Както турските медии твърдят, търговец на кебап дори успял да направи това, като напъхал дреха в ауспуха на танка.

Друга любопитна подробност е, че пучисти разпитвали местни граждани на улицата за хотела на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Мармарис. Само си представете как се натъквате на група военни, които учтиво ви питат "Извинете, къде е хотел Гранд Язъджъ?", предлага "Хюриет дейли нюз".

Идеята на ексцентричния кмет на Анкара Мелих Гьокчек, че Фетхуллах Гюлен може да покорява хората чрез джинове също е сред изредените от изданието любопитни детайли на преврата.

Друг малко известен факт е, че Фетхуллах Гюлен е служил като радист в армията по времето на Талят Айдемир, полковник, опитал да извърши два преврата през 1960-те години.

Интересна подробност е и че жертви на изфабрикувания заговор за преврат операция "Чук" са се опълчили срещу сегашния, този път действителен опит за преврат, пише "Хюриет дейли нюз". Един генерал и двама полковници, които след съдебен процес, проведен от гюленистки съдии и прокурори, прекарали три години зад решетките заради измисления заговор, са се изправили срещу пучистите на 15 юли, писа в. "Поста".

Мистериозните доларови банкноти, за които съобщават турските медии, също са сред удивителните сведения, изброени от "Хюриет дейли нюз". Според информациите те служели за комуникация и идентификация на членовете на мрежата на Гюлен чрез букви в серийния номер на банкнотите. Така например еднодоларова банкнота с "F" имали офицерите гюленисти в армията, докато членовете на общността, поставени по-ниско в йерархията на въоръжените сили, както и бизнесмените имали банкноти с буква "J" и "C". Според проправителствения в. "Заман" Гюлен раздавал банкнотите като един вид амулет, понеже на доларовата банкнота са изобразени масонски символи и фигури на илюминатите като Окото на провидението.

Информацията на турски медии, че къщата в родния град на Гюлен, където той е отраснал, ще бъде превърната в обществена тоалетна, също е сред изброените от "Хюриет дейли нюз" факти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тримата сирийци, обвинени в тероризъм, отиват на съд
Тримата сирийци, обвинени в тероризъм, отиват на съд
Три служителки на община Варна отиват на съд
Три служителки на община Варна отиват на съд