НОВИНИ

Няма яснота дали Цветан Василев е продал фабриката за стъкло в Парачин

Не е ясно дали фабриката за стъкло в Парачин е продадена от Цветан Василев, заяви в интервю за "По света и у нас" кметът на града Саша Паунович. Големите всекидневници в Сърбия днес коментират явяването на Василев пред Висшия съд в Белград и дълговете на "Парачинско стъкло".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов оператор: Станислав Ангелов
19:07, 17.03.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Сръбските вестници информират подробно, че Цветан Василев е търсен от България заради присвояването на 206 милиона лева и фалита на четвъртата по големина банка у нас. Отбелязват, че Съдебната палата е била окупирана от български журналисти в очакване на Василев, както и че делото за екстрадицията му ще продължи на 6 април. Някои от вестниците акцентират върху това, че Цветан Василев е приятел със сръбския президент Томислав Никулич. Припомня се още, че българинът е придобил собствеността на фабриката за стъкло в Парачин, а сръбският президент е уважил откриването на модернизирана линия за производство на чаши.

В центъра на коментарите на всички вестници е продажбата на фабриката за стъкло в Парачин от Цветан Василев на друг инвеститор. Коментира се, че причина за продажбата е натрупването на над 900 милиона динара дългове, освобождаването на много работници и спирането на заплатите на други.

Потърсихме изпълнителния директор на фабриката за стъкло. Чрез охраната той отказа да се срещне с нас и бяхме помолени да не снимаме на частна територия. „Парачинско стъкло" е важно за икономиката в региона и дава работа на малко над 800 работници.

Саша Паунович, кмет на Парачин: "Последната близо година фабриката беше в криза и имаше проблем с редовното изплащане на заплатите защото сметките на фабриката бяха под запор".

Хората в Парачин казват, че не ги интересува кой е собственик на фабриката за стъкло. За тях е важно тя да работи, да се плащат заплати и да не се съкращават работници.

- Всичко пропадна, човече. Аз съм работил 42 години в тази фабрика. - Кога започна да пропада? - А, още от времето на г-н Милошевич. Но последните години каквото се случи, не е било. Да работиш и никакво плащане. Знам, че българин е собственик.
;

В Парачин, оказа се масово не знаят дали фабриката има нов собственик.

Саша Паунович, кмет на Парачин: "Доколкото знам някой е платил договорена част от големите дългове на фабриката и е свален запора на сметките. Дали е договорено и фабриката е купена или не, няма как да се каже".

Според сръбския вестник БЛИЦ новият инвеститор е белградската фирма „Си Пи Ар импекс", която била купила фабриката.

Саша Паунович, кмет на Парачин: "Това е фирма, която се занимава с търговия на оръжие. Знае се, че компанията е регистрирана в Сърбия, но защо са купили фабрика за стъкло не се знае".
Неофициално се твърди, обаче, че зад новия

собственик стоят най-близките бизнес-съветници на Цветан Василев в

Сърбия, които били дори в ръководството на учредената от съпругата на

Милошевич - Мира Маркович лява партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови бурни времена в управляващата коалиция?
Нови бурни времена в управляващата коалиция?
Оздравяват 30-а поликлиника в София
Оздравяват 30-а поликлиника в София