НОВИНИ

Искат запор на имущество на Цветан Василев за над 2 млрд. лева

Да се запорира имущество на стойност 2 милиарда и 200 милиона лева, собственост на банкера Цветан Василев е поискала Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Обезпечение за иска, подаден в Софийски градски съд в края на февруари обаче има едва за милиард и половина лева. Сред запорираното имущество са имоти в София, Созопол, Бургас и Швейцария, както и суми по банкови сметки, акции, картини и други ценности.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:59, 17.03.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Шест тона тежат доказателствата за незаконно придобитото имущество на Цветан Василев, събирани от Комисията в продължение на година и половина. 28 000 страници са предадени в съда и сега само от неговото решение зависи дали милиард и половина ще бъдат отнети в полза на държавата.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: "Това е стая, пълна от долу до горе с хартия. Наехме специално превозно средство, беше ни отворен специален вход да влезем, помагаха цялата софийска дирекция".

Иск с подобен размер се внася за първи път у нас, а вероятно и в Европа, твърдят от Комисията. Според тях има неоспорими данни, че имущество на стойност два милиарда и 200 милиона лева е незаконно придобито от банкера чрез схеми с необезпечени кредити, теглени от КТБ.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: "За всеки лев има категорични доказателства като проследяваме една много сложна верига от юридически финансови прехвърляния на средства единствено с цел да се заличи, че реално зад тези фирми стои г-н Цветан Василев".

За около 700 милиона лева от тези два милиарда обаче от Комисията не са могли да установят къде са изчезнали. За тях не е намерено обезпечение и дори съдът да се произнесе в полза на Комисията, парите е малко вероятно да постъпят в държавната хазна.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: "Ние проверяваме само 10-годишен период. Възможно е преди този период да е имало множество разпореждания с имущество, които ние нямаме право да проверяваме къде е отишло и как".



;

Сред вече запорираното имущество на Цветан Василев има имоти в София, Созопол, Варна и Царево на стойност близо 96 милиона лева, вила в Швейцария на стойност 47 милиона лева, 11 милиона в банкови сметки, акции за половин милиард, картини за близо милион, монети и дружествени дялове за повече от 140 милиона лева.

Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: "Нещата са наистина като пирамида - една фирма взима от друга фирма, взима от трета фирма и накрая се стига до първоизточника КТБ. И затова банката в един момент е изпаднала в това състояние".

По тази схема необезпечен кредит от 3-4 милиона нараства до 50-60 милиона. Част от тези кредити са отпускани на медии и футболни отбори. Десетки фирми са създавани с единствената цел източване на средства. Сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" например е купена от дружеството с пари на КТБ, но после банката е плащала наем за използването ѝ. Кредитът, с който е придобит имотът, не е върнат. Рекордни са и сумите от консултантски и посреднически договори, получавани от Цветан Василев като физическо лице. За продажбата например на акции за 98 хиляди лева, той е получил половин милион като възнаграждение. От комисията заявиха, че нямат право да проверяват други лица, към които са насочвани източваните средства от КТБ, ако към тях няма повдигнато обвинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оздравяват 30-а поликлиника в София
Оздравяват 30-а поликлиника в София
Митов уволни главния секретар на МВнР
Митов уволни главния секретар на МВнР