НОВИНИ

"Обратното бягство" на сирийските бежанци

Много от сирийските бежанци в Германия вече са с уреден статут и дори са се приспособили към новата среда. Но не всички издържат на изпитанието, наречено "разделени семейства" и предприемат необичайна стъпка. За феномена "обратно бягство" разказва Емилиян Лилов от "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от Александър Лилов / Дойче Веле
19:50, 21.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Звучи наистина парадоксално: все повече сирийци, стигнали с много мъки до Германия, сега доброволно напускат страната. При това хора, които вече са получили статут на бежанци. Това са установили германски разследващи журналисти, които нарекоха явлението "обратно бягство".

Причината: не работи механизмът за събиране на разделените семейства. Това споделят повечето сирийци, напускащи Германия. Много от тях поемат по не по-малко опасния обратен маршрут към Турция. Но понеже нямат визи за тази страна, пътуват нелегално и прибягват до услугите на каналджии. Така се стига до следващия парадокс: онези, които са ги докарали до Германия, сега ги връщат обратно в Турция. Каналджии са споделили пред германските журналисти, че междувременно прекарвали повече бежанци от Европа към Турция, отколкото в обратната посока.

Засега няма официални данни за броя на заминаващите. Но през 2017 г. Федералната служба за миграцията и бежанците е регистрирала близо 4000 сирийци като "преместили се на неизвестно място". Възможно е една част от тях да са предприели именно "бягство в обратна посока". Да припомним, че партиите в широката коалиция - германските консерватори и социалдемократите - се споразумяха да разрешат на сирийците с бежански статут да приберат и семействата си в Германия, но чак след август 2018 година и само по 1000 души на месец. Очевидно много от мигрантите са си представяли нещата по друг начин.

В социалните мрежи вече има групи за обмен на информация за "обратното бягство". Известни са и някои от таксите на каналджиите - например прехвърлянето от Гърция в Турция през река Марица излиза по около 200 евро на човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на няколко столични квартала заради отчуждени за парк имоти
Протест на няколко столични квартала заради отчуждени за парк имоти
Преди концерта на Силви Вартан в НДК
Преди концерта на Силви Вартан в НДК