НОВИНИ

Обучават блокираните в пещера в Тайланд момчета да се гмуркат, за да ги изведат

Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор, които са блокирани от 11 дни в пещера в Северен Тайланд, за да ги подготвят за операция по извеждането им, предадоха Ройтерс и ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
10:23, 04.07.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
обучават блокираните пещера тайланд момчета гмуркат изведат

Командирът на издирвателния и спасителен екип Наронгсак Осотханакорн каза пред журналисти, че в момента децата се учат да използват маски и да дишат под вода. За момента равнището на водата, затворила обратния път на момчетата в резултат на обилните дъждове и образувала подземно езеро, е твърде високо и се изчаква то да спадне, за да се предприеме спасителна акция.

Засега децата и треньорът им са добре, доставени са им храна и термозавивки.

Все още обаче не е ясно кога момчетата - на възраст между 11 и 16 г., и 25-годишният им треньор, ще могат да бъдат изведени от наводнената пещера и как ще стане това.

Според ДПА има две възможни опции. Експерти гмуркачи могат да ги изведат един по един през главния вход на пещерата, по който те са влезли. Но може да бъде пробит и отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени. Според губернатора на провинцията първият вариант е за предпочитане, но за целта трябва да продължи източването на водата от пещерата.

Междувременно случаят с откриването на момчетата под земята и организацията на спасителната акция така завладяха вниманието на медиите и широката общественост не само в Тайланд, че властите на страната вече обмислят да превърнат дългата 10 км пещера в туристическа атракция. Това заяви отговорникът за туризма в провинция Чианг Раи пред вестник "Банкок пост".

Местната туристическа агенция ще работи заедно с частния сектор, за да се състави подземен маршрут и той да се популяризира както сред местни, така и сред чужди туристи след приключване на спасителната акция.

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианма, и засега е слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие законопроект за разкриване собствеността на медиите
НС прие законопроект за разкриване собствеността на медиите
Футболът връща надеждата в Източна Гута
Футболът връща надеждата в Източна Гута