НОВИНИ

Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител е дисквалифицирана неправомерно

Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител за българските ВВС е дисквалифицирана от конкурса неправомерно - това е изводът от работата на временната парламентарна комисия, която проучва конкурса.

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 14.09.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Затова комисията най-вероятно ще препоръча процедурата за избор на нов самолет да бъде върната на ниво изпращане на оферти към САЩ, Португалия, Италия и Швеция и да се проведе ново гласуване. Според председателя ѝ Емил Христов, изборът на шведския изтребител „Грипен“ е проведен в условията на неравнопоставеност, тъй като в критериите за оценка на получените оферти неправомерно е добавено изискването България да плати самолетите разсрочено като задължително.

Това е направено от председателя на Борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г. Христов не уточни конкретно име, но към юли 2016, когато критериите са променени, председател на Борда е бил тогавашният командир на ВВС генерал Румен Радев.

Емил Христов, председателят на Комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, не отговори дали става дума за Румен Радев, но отговори, че физически методиката е променена от тогавашния председател.

Емил Христов, председател на Комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет: Председателят на Борда тогава. Председателят на Борда е бил коректен и поставил пред Борда за управление на портфолио проекти като задължително условие. Не би трябвало този огромен труд на толкова много специалисти да бъде изхвърлен настрани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яйца с фипронил от голям столичен магазин
Яйца с фипронил от голям столичен магазин
Германия подкрепя усилията на България за защита на външните европейски граници
Германия подкрепя усилията на България за защита на външните европейски граници