НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова отново на съд с "Топлофикация София"

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в понеделник, 4 февруари 2019 г. в заседанието на Административен съд София-град по жалба срещу решение на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, с което беше отказан достъп до обществена информация, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

омбудсманът мая манолова отново съд топлофикация софия
bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 03.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация, В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от потребителите в столицата само през 2015 г. чрез започнатите дела срещу 21 000 столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

През 2018 г. съдът отмени "мълчаливия отказ" на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, като преписката беше върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителният директор отказа да предостави исканата обществена информация, предмет на настоящото съдебно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Е.Захариева ще участва в срещата на външните министри от ЕС и Арабската лига
Е.Захариева ще участва в срещата на външните министри от ЕС и Арабската лига
Макрон планира тайно референдум за кризата с жълтите жилетки?
Макрон планира тайно референдум за кризата с "жълтите жилетки"?