НОВИНИ

ООН готви санкции срещу Северна Корея заради ядрения опит

Съветът за сигурност на ООН заяви, че скоро ще започне да подготвя нови санкции срещу Северна Корея и категорично осъди последния й ядрен тест като "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на ООН, които налагат санкции на Северна Корея заради ядрената й програма.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:29, 07.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

На извънредно заседание, свикано след съобщението на Пхенян, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие декларация, в която заяви, че действията на Северна Корея са заплаха за международния мир и сигурност и обеща да предприеме "по-нататъшни действия". Тази формулировка се използва обикновено, когато става дума за санкции. Ако се стигне до такъв развой, това ще са петите поред санкции срещу Северна Корея, откакто през 2006 г. тя извърши първия си ядрен опит.

Твърденията на Пхенян за тест на умален модел на водородна бомба бяха посрещнати с тревога, но и с известна доза скептицизъм, тъй като според анализатори Северна Корея все още няма потенциал да създаде толкова сложно устройство. От южнокорейското министерство на отбраната вече заявиха, че не вярват, че тестът е бил успешен. Базираната във Виена Организация на договора за обща забрана на ядрените опити заяви, че по първоначални данни сеизмичната активност, регистрирана в Северна Корея в района на изпитанието, е била прекалено ниска за пробен взрив от такъв магнитуд.

Съединените щати имат намерение да обсъдят с китайските власти извършения от Северна Корея ядрен опит, каза на пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той подчерта, че ядрената програма на Пхенян е редовен предмет на разговорите между президента Барак Обама и китайския му колега Си Цзинпин, както и че изявленията на Щатите по актуалния въпрос са били подкрепени още и от страна на Русия. Държавният секретар Джон Кери пък е провел телефонни разговори с колегите си от Южна Корея и Япония, в които е наблегнал на необходимостта светът да бъде единен в реакцията си срещу действията на Пхенян.

Reply

Forward

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 07.01
"Новините в 100 секунди" на 07.01
Жълт код за поледици и силен вятър е обявен в 15 области на страната
Жълт код за поледици и силен вятър е обявен в 15 области на страната