НОВИНИ

Операторите на дронове във Великобритания да полагат тестове за безопасност

Нов проектозакон във Великобритания предвижда ползвателите на дронове да полагат тестове за безопасност, както и да се регистрират, предаде BBC. Полицията също така ще получи повече правомощия да преследва незаконната употреба на безпилотните летателни средства. Предивжда се законът да влезе за обсъждане през пролетта на 2018 г.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
15:13, 26.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още
операторите дронове великобритания полагат тестове безопасност

В същото време правителството се надява дроновете да намерят употреба по нефтени платформи, строителни площадки, както и при доставка на поща или дори органи за трансплантация.

Законът беше посрещнат радушно от Съюза на пилотите във Великобритания, според когото употребата на застрашава безопасността на пътниците при гражданското въздухоплаване. През юли тази година граждански самолет замалко не се блъсна в дрон на летище „Гатуик“ в Лондон по време на полет, което според летищните е застрашило живота на пътниците на борда.

;

Законът предвижда собствениците на дронове над 250 гр. да се регистрират и да положат тестове за безопасност. Също така ще е забранено дроновете да се издигат на повече от 120 м. или да се пускат в близост до летища.

Представител на голяма компания за производство на дронове сподели пред BBC, че ограниченията са добра стъпка към безопасност, но отбеляза, че някои ограничения като това за тегло трудно ще бъдат приложени на практика.

Крисчън Строу, представител на фирма-производител на дронове: В индустрията вече работим по въпроса. Можем да наложим ограничения върху височината на полет.

Правителството предвижда и да работи с производителите на дронове да се вкарат виртуални бариери, които да правят невъзможно летенето на дронове над забранени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквано, Бойко Борисов беше преизбран за председател на ГЕРБ
Очаквано, Бойко Борисов беше преизбран за председател на ГЕРБ
Путин подписа закона за чуждите медии
Путин подписа закона за чуждите медии