НОВИНИ

Освободиха Мишел Платини от ареста

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе освободен от ареста след часове, прекарани в разпит във връзка с криминално разследване относно награждаването на Катар с домакинство на Мондиал 2022. Бившата легенда на Франция, който бе шеф на УЕФА между 2007-2015, бе задържан във вторник от френската антикорупционна полиция, която разследва случай на корупция с осигуряването на домакинство на Катар от 2010 за Световното първенство след три години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:38, 19.06.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
освободиха мишел платини ареста

63-годишният Платини отрече да е участвал в корупция на излизане от офиса на полицията в Нантер в западните предградия на Париж.

„Беше дълго, но имайки предвид броя въпроси, това не бе изненада – разпитваха ме за Евро 2016, Световното в Русия, това в Катар, ФИФА“, разкри той пред медиите.

Службата на френската прокуратура за финансови престъпления започна предварително разследване през 2016 по подозрение в корупция около вота в полза на Катар и осигуреното домакинство на Мондиал 2018 на Русия.

Според Сеп Блатер, който бе президент на ФИФА по онова време, Катар печели правата на домакин след сделка с Франция, която е нарушила собствената „дипломатична уговорка“ на ФИФА, при която Русия е домакин на Световното през 2018, а САЩ четири години по-късно.

Френското разследване сега се фокусира върху предполагаема интервенция от страна на бившия президент на Франция Никола Саркози. Според списание „France Football“, на 23 ноември 2010 година в Париж се е провела тайна среща между Саркози, тогавашния принц на Катар (сега емир) Тамим бин Хамад ал-Тани и Платини, който по онова време бе едновременно президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА.

След малко повече от седмица, ФИФА награди Катар с домакинство на Мондиал 2022.

Платини отхвърли обвиненията на Блатер, наричайки ги „долни лъжи“ и отрече да е бил повлиян от президента Саркози. Самият Блатер заяви за АФП, че е бил „изненадан“ от това, че Платини е бил разпитан от полицията, добавяйки, че това „няма да му помогне“ няколко месеца преди края на наказанието му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа
От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа
15-годишно дете се удави в река Огоста
15-годишно дете се удави в река Огоста