НОВИНИ

От нашите пратеници: Дълги опашки пред избирателните секции в Каталуния

Очаква се рекордно висока избирателна активност на регионалните избори, свикани след референдума за независимост на областта. Изборният ден приключва в 21 часа местно време. Едва след това ще стане ясно кой печели, до последно партиите за и против отцепването на Каталуния бяха с изравнени позиции. Тоня Димитрова и Владимир Богдански са в Барселона.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Владимир Богдански
18:05, 21.12.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Избирателните секции са пълни с хора и дълги опашки. Избирателната активност към 13 часа местно време е 34, 69% според официалните данни, което е по-ниска избирателна активност в сравнение с вота през 2015 година. Очаква се огромно струпане на хора след приключване на работния ден в Барселона. Очаква се да бъде поставена рекордна избирателна активност от 84%. Гласуването преминава нормално със засилени мерки за сигурност. Около избирателите секции има единствено представители на местната каталунска полиция.

Няма напрежение, хората излизат, за да дадат своя вот. За тях това е своебразен референдум, решават съдбата на Каталуния - дали тя продължава да иска пътя на независимостта, или иска да остане част от Испания.

;

Избирателните секции в училище Рамон Лул - мястото с най-голяма символика днес в Барселона - тук по време на нелегалния референдум за независимост на 1 октомври имаше сблъсъци с полицията.

Гием Траворс: Помня, че полицията прескачаше оградата, помня цялото насилие. Сега изборите са нормални, но не знаем какво ще се случи.
Карлес Гуардия: Не можех да гласувам на референдума тук, защото бях бит от полицията. Сега, обаче, е спокойно, гласуването не е организирано от каталунското, а от испанското правителство.

Карлес Гуардия не смята, че днешният вот ще доведе до изход от кризата. В деня на вота по улиците на Барселона се появиха множество жълти символи, жълти панделки и дрехи в жълто носеха и избирателите.

;
БНТ: Жълтото е цветът на тези избори, но той е забранен.
Карлес Гуардия: Не, не е забранено обикновените граждани да го носят, забранено е само за членовете на избирателните комисии.
БНТ: Какво искате да кажете с този символ днес?
Карлес Гуардия: Искаме свобода за каталунските политически затворници, които са в килии в Мадрид.

Енереа е против отцепването на областта, а Албер вярва в независимата каталунска република. Той се съмнява, че изборите са честни.

Албер: Испанските власти не позволиха достъп на международни наблюдатели. прес. Преди две години гласувах за същото, испанските власти не уважават нашия вот.
;

Тя е част от тихото мнозинство, което не даде глас на 1 октомври, защото референдумът е незаконен, част от това мнозинство, което днес реши гласът му да бъде чут.

Енереа Ферердамос: Каталунците трябва да решат дали да бъдат независими или не, и макар да не подкрепям отцепването, аз съм за това, хората да решат дали да се отделят. Затова и тези избори според мен са своебразен референдум.

Пропастта между тях все още изглежда непреодолима.

Албер: Не ме интересува какво казва Мадрид, знам какво е в сърцето ми. Мадрид може да казва Каталуния не е нация, но ние винаги ще си останем каталунци.
;
Енереа Ферердамос: Не мисля, че про-сепаратистките партии ще спечелят достатъчно мнозинство и всички ще трябва да преговарят и за мен това е решението - да не се налагат нито властите в Мадрид, нито властите в Каталуния.

Но за едно и двамата са единодушни - хората стават все по-гневни, а пускането на бюлетина няма да тушира напрежението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пращат писма до туроператорите да не паркират на площад Св. Александър Невски
Пращат писма до туроператорите да не паркират на площад "Св. Александър Невски"
Инцидентът в Мелбърн не е терористичен акт
Инцидентът в Мелбърн не е терористичен акт