НОВИНИ

От нашите пратеници: Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуния

При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат регионални избори. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост и това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от конституцията и временно да замрази автономията на Каталуния.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Ива Стойкова
06:58, 21.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

За трети път в рамките само на пет години в Каталуния се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи ще следят за нормалното протичане на изборния ден, в който са призовани да гласуват 5,5 милиона избиратели. До днешния ден се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост, което принуди испанското правителство временно да поеме контрола над Каталуния и да свика извънредни избори.

Самата предизборна кампания също бе необичайна. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместник Ориол Жункерас участва отделно, като провеждаше кампания от затвора в подкрепа на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско правителство - Хосеп Рул, излезе от затвора на 4 декември срещу гаранция от 100 000 евро и също се явява с отделна формация.

За фаворит обаче е сочена и Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението Гражданите, центристка партия, която се противопоставя на независимостта.

Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство. Най-вероятно в бъдещия регионален кабинет ще трябва да участват поне три формации.

Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемат окончателно мерките за чистота на въздуха в София
Приемат окончателно мерките за чистота на въздуха в София
Парламентът ще гласува отпадане на мораториума върху новите лекарства
Парламентът ще гласува отпадане на мораториума върху новите лекарства