НОВИНИ

От специалните ни пратеници: 9 000 мигранти блокирани между Македония и Гърция

До 9 хиляди души достигна броят на блокираните мигранти на гръцко-македонската граница. Обстановката в полето между Идомени и Гевгелия става все по-напрегната. Неправителствените организации съобщават, че ако потокът от бежанци продължава, утре няма да могат да им предоставят необходимата храна и медицински услуги. Александър Марков и операторът Васко Йотов са на място.

Александър Марков
от Александър Марков Васко Йотов
21:28, 01.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Като че ли започва една обикновена вечер, разказа от място Александър Марков. Хората се готвят за нощта, наредили са се на опашка за храна и палят традиционните вече огньове, от дима на които трудно се диша, обобщи накратко обстановката специалният пратеник на "По света и у нас".

- Добрата новина е, че пуснаха влака между Гевгелия и Идомени - съобщи Александър Марков. - От време на време минават товарни композиции и се налага полицията да отделя двете части на лагера. Вече осезаемо се усеща, че няма места и самите хора питат няма ли да се отвори границата.

Заради огромното струпване на хора неправителстваните организации предупредиха, че в следващите дни им свършат ресурсите и те няма да могат да поддържат грижите за толкова много хора и осигуряването на храна, вода и медицинска помощ.

;
Вики Марколет, "Лекари без граници": Имаме над 9000 души, които чакат да преминат границата.Хората са отчаяни. Трябва да чакат за храна и вода по три часа. Повечето са жени и деца. 20 души са ранени при вчерашните инциденти. Надяваме се, че много скоро ще се намери европейско решение.
;

За момента няма индикации, че Македония и Сърбия ще променят политиката си да пускат поне по малко бежанци.

Изглежда е въведена система с номера, като на един номер съответства група от 60 човека. Като ти дойде номера, преминаваш през Македония. Според репортера Александър Марков има хора с номера над 100 и обикновените сметки показват, че някои от хората на границата ще останат на Идомени в следващите 4-5 седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ощетени от поземлената реформа си искат земята в реални граници
Ощетени от поземлената реформа си искат земята в реални граници
Данъчната служба в Дупница с удължено работно време
Данъчната служба в Дупница с удължено работно време