НОВИНИ

Група журналисти леко ранени при обстрел в Сирия, има и българи

Четирима чуждестранни журналисти, сред които и българинът Борис Анзов, бяха леко ранени при обстрел в провинция Латакия в Северна Сирия. Загинали са четирима мирни жители. Това съобщи за БНТ самият Анзов, който пътува в прес-група, организирана от руското министерство на отбраната. Той от години живее в Москва, родом е от Гоце Делчев и работи за "МЕДИА МОСТ". С Анзов разговаря Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
21:13, 01.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Няма опасност за живота на журналистите, които са получили леки одрасквания.Самият Борис Анзов е ранен в ръката. Самият той публикува в профила си в социална мрежа видео от евакуацията с бронирани машини.

Борис Анзов, журналист: Току що бяхме обстреляни от "Джабхат ан Нусра". Едвам пристигаме и продължават да ни стрелят. Постоянно се чуват разриви. Дано Господ да ни съхрани"

В групата има представители и на световни медии от Русия, Канада и Китай. Те са били развеждани от руските военни на обиколка в селища в провинция Латакия недалеч от границата с Турция, където действа примирието, влязло в сила на 27 февруари. Пред БНТ Анзов разказа, че не са знаели предварително къде отиват.

Руските военни твърдят, че журналистите са били обстреляни от групировката "Джебхат ан нусра", върху която не се разпространява примирието. Били са изстреляни осем снаряда, които попаднали в селото на разстояние от 100 до 800 метра от журналистите. В момента те вече са на сигурно място в руската база Хмейним. Прес-обиколката ще продължи още няколко дни. Както ни разказа Анзов, кой ще бъде следващият пункт на посещение не е известно, защото до последния момент се пази в пълна тайна от руските военни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкански експерти за мигрантската криза
Балкански експерти за мигрантската криза
Почти 50% смятат, че поръчките са спрени заради външен натиск
Почти 50% смятат, че поръчките са спрени заради външен натиск