НОВИНИ

Балкански експерти за мигрантската криза

Гърция представи на Еврокомисията "спешен" план за помощ за прием на 100 хиляди бежанци на нейна територия в размер на 480 милиона евро. Досега Атина се готвеше за 70 хиляди мигранти. На 2 март Еврокомисията ще предложи средства за хуманитарна помощ, досега запазени за трети страни, да бъдат пренасочени към държавите под бежански натиск, предава Франс прес. Македония ще започне да пропуска мигранти, когато Австрия увеличи броя на приеманите хора, каза за "По света и у нас" македонският експерт Зоран Илиевски. Според него Гърция едва ли може да направи повече от това, което прави в момента, за да намали мигрантския поток. Илиевски коментира това в Европейския парламент в Брюксел, където участва в конференция за бежанската криза и Балканите.

Владислав Велев
от Владислав Велев Борислава Инджиева
21:20, 01.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В сегашната ситуация не е ясно какво точно ще се случи в близките дни по т.нар. "Балкански мигрантски коридор", казва македонският политолог проф. Зоран Илиевски.

Единственият изход от ситуацията е всяка държава от Европейския съюз и Турция да си изпълнят вече поетите задължения за действия в кризата, е мнението на сръбския експерт по миграционни въпроси Владимир Гречич.

Владимир Гречич, експерт по миграцията, Сърбия: Първата стъпка е да се постигне по-добро споразумение между Европейския съюз и Турция, но не мисля, че ще бъде лесно. Тук става въпрос и за преговори за пари.

Експертите участваха в конференция, организирана по инициатива на евродепутата Илияна Йотова. Тя е заместник-председател на Комисията по граждански свободи и следи мигрантската криза отблизо. Според нея, при сегашната ситуация, България и другите балкански страни могат да станат "резервати за бежанци"

Илиана Йотова, депутат от Европейския парламент: Все още всички европейски политики са ориентирани извън България. Новата агенция за брегова охрана на външните граници на ЕС изключва страните като България, Румъния и Хърватия. Второ, ще има промени на Шенгенското споразумение. Все още ние не знаем в каква посока, но самият факт, че нашата страна е извън Шенген вече я поставя пред скоби. Много са очакванията от срещата с Турция. Аз не съм оптимист.

На 7 март Европейският съюз и Турция отново ще преговарят за начини за намаляване на мигрантския поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчната служба в Дупница с удължено работно време
Данъчната служба в Дупница с удължено работно време
Група журналисти леко ранени при обстрел в Сирия, има и българи
Група журналисти леко ранени при обстрел в Сирия, има и българи