НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден срещу хомофобията

Европейската комисия в Брюксел снощи беше осветена в цветовете на дъгата, която е символ на общностите с различна сексуална ориентация. Поводът е днешният международен ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията. Според Европейската комисия в целия свят продължават престъпленията от омраза и крайните форми на насилие срещу лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните лица.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:12, 17.05.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

По данни на Европейската комисия 72 държави по света продължават да криминализират сексуалните отношения между лица от един и същи пол. Други държави, включително и някои от ЕС - не им предлагат необходимата законова защита.

Според комисаря по правосъдието Вера Юрова хората с различна сексуална ориентация в ЕС са дискриминирани на пазара на труда, по отношение на социалните им права и защита, правото им на образование и здравеопазване. Според нея все още има и много случаи на престъпления от омраза и насилие срещу тях.

Неправителствената организация Илга Европа е поставила България е на 37 място от 49 наблюдавани държави в Европа по спазване на правата нахората с различна сексуално ориентация.

Комисар Юрова призовава националните власти да полагат повече усилия в защита лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК представи отчета си за 2018 г.
БЧК представи отчета си за 2018 г.
Грациите ни влизат в отборното след днешния състезателен ден в Баку
Грациите ни влизат в отборното след днешния състезателен ден в Баку