НОВИНИ

Откриват учебната година в Турция

Откриването на новата учебна година в Турция днес е сред водещите теми на турския печат. "Училищата започват работа днес. Първият урок на учениците ще бъде за 15 юли" ("Миллиет"), "Образованието отсега нататък служи още повече на волята на народа" ("Стар"). Това са част от заглавията на вестниците по темата.

откриват учебната година турция
bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 19.09.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Днес започва новата учебна година за около 18 043 000 ученици и 900 000 учители. В училищата ще бъдат организирани инициативи под мотото "Победата на демокрацията и помен за геройски загиналите на 15 юли". На всички ученици ще бъдат раздадени брошури за събитията на 15 юли, когато в страната бе извършен опит за преврат. Градският транспорт в Истанбул ще бъде безплатен от 6 часа до 14 часа днес, пише на първата си страница в. "Миллиет".

Проправителственият в. "Стар" отбелязва, че тази сутрин новата учебна година в Турция започва без кадрите на проповедника Фетхуллах Гюлен (обвиняван от властите, че стои зад опита за преврат).

Отстранени от длъжност са 55 хиляди учители, голяма част от които са подкрепяли Гюлен. Някои от тях били в системата на образованието от половин век. С тази чистка образованието отново ще служи само на волята на народа, посочва изданието.

Същевременно опозиционните издания изтъкват наличието на огромни проблеми в системата на образованието, свързани основно с липсата на достатъчно учители.

"Трудна година за образованието" ("Джумхуриет"), "Училищата отварят днес, новата учебна година отново започва със скандали" ("Айдънлък), "Училищата започват работа с проблеми" ("Биргюн"), "Извънредно положение в системата на образованието" ("Евренсел"). Това са някои от заглавията на опозиционните вестници.

Учебната 2016-2017 г. започва с редица проблеми на фона на извънредното положение в страната. След пуча на 15 юли хиляди учители бяха отстранени от длъжност по подозрения в поддръжничество на ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация) или на Кюрдската работническа партия (ПКК). На местата на уволнените учители обаче все още не са назначени достатъчно нови преподаватели, пише "Джумхуриет".

Изданието цитира данни на образователния синдикат Егитим-Сен, според които в страната в момента не достигат 130 хиляди учители. В югоизточния град Диарбекир има недостиг на над 4 хиляди учители. Най-голям е недостигът на преподаватели в мегаполиса Истанбул - към 27 хиляди.

Учебната 2016-2017 г. започва с хаос. 1,5 милиона ученици остават без учители, заради което училищният звънец звъни без да има учители. Преподавателите планират протести, пише "Евренсел".

"Задължителен арабски език за седемгодишните". Това е водещото заглавие на първата страница на в. "Айдънлък", който посочва, че от тази учебна година второкласниците започват да изучават арабски език. Сред темите, които ще бъдат изучавани в часовете по арабски са: "Обичам религията си", "Обичам пророка", "Намаз по пет пъти дневно", "Пости".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват празниците на Стария град в Пловдив
Започват празниците на Стария град в Пловдив
С колко ще поскъпнат такситата?
С колко ще поскъпнат такситата?