НОВИНИ

Отново полицейски протест във Франция

Долната камара на френския парламент одобри тази нощ законопроекта с мерки за успокояване на протестното движение на "жълтите жилетки". Законопроектът с предложения на президента Еманюел Макрон предвижда увеличение на минималната заплата със 100 евро месечно и отмяна на планираното повишаване на данъчното облагане на пенсионерите с месечен доход под 2000 евро. Междувременно, в Париж продължават протестите. Този път недоволството е на полицаите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:50, 21.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Френски полицаи протестираха на булевард Шанз-Елизе в Париж срещу условията на труд. Въпреки постигнатото тази седмица споразумение между полицейските профсъюзи и правителството за увеличение на заплатите и изплащане на неполучените възнаграждения за извънреден труд. Според протестиращите полицаи мерките на кабинета са половинчати.

Гийом Льобо, полицай: Правителството се отнася към нас по същия начин като към "жълтите жилетки". Обявиха твърде частично увеличение на заплащането на полицаите. Постигнатото споразумение отлежаваше две години в министерството на вътрешните работи, без да бъде приложено. Не сме доволни от тези мерки, защото нашите искания са по-сериозни. Важно е да се знае и колко висок е процентът на самоубийствата сред полицаите.
;

Споразумението с правителството бе постигнато след полицейски протести. Служителите на реда заявиха, че са претоварени заради демонстрациите на "жълтите жилетки" през последните седмици, както и заради увеличеното наблюдение във Франция след атаката на коледния базар в Страсбург.

Договорката с френското правителство предвижда до 2020 г. заплатите на френските полицаи да бъдат увеличени със 150 евро месечно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена е дейността на лондонското летище Гетуик
Възстановена е дейността на лондонското летище "Гетуик"
Пускат нови автобуси до Витоша за началото на зимния сезон
Пускат нови автобуси до Витоша за началото на зимния сезон